Inflaţia şi taxele topesc câştigul din depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o rată anuală a inflaţiei estimată la 7,8% la finele lui 2010 şi un impozit de 16% pe câştigurile din dobânzi, economiile devin tot mai puţin rentabile pentru populaţie. O parte dintre bănci oferă dobânzi la depozitele populaţiei în lei ce nu acoperă creşterea estimată a preţurilor din următorul an. În acest caz, câştigul real este zero.

Odată cu reducerea dobânzii de politică monetară, până la minimul de 6,25% pe an, băncile comerciale au tăiat treptat bonificaţiile oferite persoanelor fizice pentru depozitele în monedă naţională. Deşi unele dintre ele au decis ulterior să majoreze uşor dobânzile, având în vedere inflaţia aşteptată, dar şi impunerea impozitului pe câştigul din bonificaţii din iulie, un astfel de plasament s-ar putea dovedi neprofitabil pentru deponent.

Mai exact, deţinătorul depozitului ar putea constata la scadenţă că profitul său real este zero sau chiar negativ pentru că dobânda oferită de bancă nu acoperă creşterea preţurilor şi costurile de impozitare.

În prezent, băncile oferă populaţiei dobânzi cuprinse între 4% şi 8,66% pe an pentru depozitele în lei constituite pe o perioadă de 12 luni, potrivit portalului financiar Conso.ro.

„În prezent, depozitele sunt neatractive, dobânzile ar trebui să crească atât la economii, cât şi la credite, peste nivelul inflaţiei", spune Dragoş Cabat, managing partner la Financial View. Analistul financiar spune că dobânda de politică monetară, care dictează evoluţia dobânzilor practicate de bănci, ar trebui să crească în linie cu inflaţia şi nu exclude ca nivelul acesteia să ajungă la 7,5% pe an la finele lui 2010.

Doar Dobânzile de peste 6% aduc câştiguri reale

Banca Naţională a României estimează pentru finele lui 2010 o rată anuală a inflaţiei de 7,8% pe an şi de aproximativ 5% pe an pentru jumătatea celui de-al treilea trimestru din 2011.

Dacă o persoană fizică ar decide să constituie acum un depozit de 4.000 de lei, pe 12 luni, la o dobândă de 5% pe an, la scadenţă câştigul va fi de 200 de lei. Numai că el va fi supus impozitării cu 16%, adică va scădea cu 32 de lei. Astfel, deponentul va încasa doar 168 de lei, ceea ce înseamnă cu 4,2% mai mult decât suma depusă iniţial.

În contextul în care se aşteaptă ca preţurile de consum să crească cu aproximativ 5% în următorul an, depozitul va fi unul neprofitabil. Pentru ca plasmentul să aibă un câştig real pozitiv, bonificaţiile oferite pe un an ar trebui să fie de cel puţin 6%.

Mai puţine economii

Depozitele în lei constituite de populaţie au scăzut în iulie cu 0,3% faţă de luna precedentă, până la 61,95 miliarde de lei, iar pentru cele în valută s-a consemnat o diminuare cu 2,6%, în echivalent lei, până la 39,4 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro).

„Este normal ca depozitele să scadă dacă dobânzile nu vor ajunge real pozitive. Nimeni nu-i depune banii dacă nu are ceva de câştigat", a explicat Cabat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite