Inflaţia muşcă din salariile românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul mediu net pe economie a crescut cu peste 4,5% în primele opt luni ale anului, dar avansul său a fost erodat de scumpirea medie a vieţii cu aproape 3%.

Salariul mediu net pe economie a fost de 1.534 de lei în luna august a acestui an, în creştere cu 4,57% faţă de prima lună din 2012, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). În acelaşi interval, media generală a scumpirilor - inflaţia, care a erodat avansul veniturilor - a fost de 2,77%, astfel că salariul real, adică mediu net minus rata inflaţiei, a crescut cu numai 1,8%.

Această erodare este doar o medie statistică, însă în economie au existat domenii în care salariul real a scăzut, dar şi domenii în care salariul real a crescut cu mai mult de 2%.

Cele mai mari creşteri ale salariilor reale au fost consemnate în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (13,38%), în industria tutunului (aproape 12%) şi în industria extractivă (8%).

La polul opus, cu cele mai mari scăderi ale salariilor reale, se regăsesc angajaţii din activităţile de producţie cinematografică, video şi programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală  (-7,2%), cei din sectorul imobiliar (-6%) şi din industria mobilei (-4,3%).

Salariile bugetarilor au crescut

Veniturile angajaţilor din sectorul bugetar au crescut cu 8% după ce Executivul a aprobat în luna mai ordonanţa de urgenţă de majorare a salariilor bugetarilor.

Astfel că, potrivit datelor raportate de Institutul Naţional de Statistică, în administraţia publică, salariul mediu net a crescut cu 166 de lei în intervalul ianuarie-august 2012, în sănătate cu 98 de lei, iar în învăţământ cu 20 de lei.

Dacă angajaţii din administraţia publică şi sănătate au putut simţi în buzunare creşterea salariilor, cei din învăţământ, nu. Rata inflaţiei a topit avansul de doar 1,6% al salariilor din învăţământ, astfel că veniturile reale ale învăţătorilor şi profesorilor au scăzut, de fapt, cu 1,2%.

Bani mai puţini în august

Faţă de luna precedentă, câştigul salarial mediu a scăzut în august cu 1,4% (22 de lei), cele mai mari valori fiind înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv servicii informatice (3.753 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (857 de lei).

„În luna august, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă, când s-au acordat prime ocazionale, inclusiv de vacanţă, sume din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete de masă, drepturi în natură ori realizări de producţii şi încasări mai mari", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite