„Inflaţia“ din industrie, dublă faţă de cea din magazine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în august indicele preţurilor de consum ale populaţiei (inflaţia) a coborât în august la 4,25%, în industrie costurile de producţie au crescut cu 8,7% faţă de aceeaşi lună din 2010, arată datele publicate azi-dimineaţă de Institutul Naţionjal de Statistică

Preţurile producţiei industriale pe total, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, au înregistrat o creştere cu 8,7% faţă de luna corespunzătoare din anul 2010.
Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+11,7%), în industria prelucrătoare (+9,6%), în industria extractivă (+4,9%), ca şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,5%).
Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+12,1%) şi industria bunurilor intermediare (+9,8%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,9%),  industria bunurilor de capital (+3,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,5%).

Costurile lunare au început să scadă

Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 0,2%, august fiind prima lună de scădere lunară după cele din primăvară.
După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au scăzut cu 0,4%, iar preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au crescut cu 0,2%.
Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat creşteri de preţ la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+2,8%), în industria extractivă (+0,6%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,2%). Scăderi de preţ s-au înregistrat în industria prelucrătoare (-0,4%).
Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţuri - în august faţă de iulie - în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,3%), industria bunurilor de capital (+0,2%) şi industria bunurilor intermediare (+0,1%). Industria energetică a înregistrat scăderi de preţ (-1,2%).

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite