Inflaţia din decembrie va fi sub prognoza BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultima lună a acestui an, inflaţia ar putea coborî sub nivelul de 3,3% prognozat de Banca Naţională, a declarat ieri, în deschiderea unui seminar, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Avem mai multe motive să credem că în decembrie rata anuală va fi chiar mai mică decât ultima noastră prognoză. Cursul de schimb a fost relativ stabil, chiar dacă au existat tensiuni evidente în zona euro, care s-au reflectat în deprecieri mult mai importante ale monedelor din Europa de Est. Rezervele valutare ale BNR se menţin la nivel înalt, chiar peste nivelul optim, dacă ne raportăm la rata de acoperire în luni de importuri", a spus Isărescu. În încheierea discursului său, guvernatorul BNR le-a urat participanţilor la seminar şi, prin intermediul presei, tuturor românilor, să aibă „un an bun, cu inflaţie scăzută".

Reamintim că, în ultimul său raport asupra inflaţiei, prezentat în luna noiembrie, BNR a revizuit în scădere prognoza pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru anul viitor a fost redusă de la 3,5% la 3%.

Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%. Preţurile de consum au crescut cu 0,64% în octombrie, după patru luni consecutive de scăderi, astfel că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,5%, puţin peste minimul ultimilor 20 de ani înregistrat în septembrie. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite