Inflaţia anuală a scăzut la 4,38% în iunie. Sunt aşteptate scumpiri semnificative în această lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile de consum au au crescut în iulie cu 0,16%, iar rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor, de la 4,42% în mai la 4,38%, pe fondul ieftinirii alimentelor pentru a doua lună consecutiv, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea preţurilor din luna iunie a fost determinată, în principal, de componenta servicii, tarifele crescând cu 0,57% faţă de luna mai, pe fondul deprecierii leului în raport cu moneda europeană. Mărfurile nealimentare s-au scumpit în medie cu 0,16% în mai faţă de luna precedentă. În schimb, alementele s-au ieftinit în perioada menţionată cu 0,06%, după ce preţurile au scăzut în mai pentru prima dată după septembrie 2009.

Scăderea uşoară a preţurilor la mărfurile alimentare a fost determinată de ieftinirea grupei "ouă" cu 7,83%, în condiţiile în care citricele şi alte fructe meridionale s-au scumpit cu 3,21% şi, în rest, nu au existat alte variaţii de peste 1% ale preţurilor.

Inflaţie de 7% în iulie

Analiştii economici au anticipat că rata anuală a inflaţiei se va încadra în intervalul 4,3%-4,4% în iunie, dar se aşteaptă ca preţurile de consum să crească cu 7%-8,5% în această lună, pe fondul majorării TVA de la 19% la 24%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, săptămâna trecută, că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite