Inflaţia a crescut la 8,01%. Cartofii, zahărul şi fructele, cele mai mari scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia anuală a ajuns în luna martie la 8,01%, atingând cel mai înalt nivel din august 2008, ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi combustibililor, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional pentru Statistică (INS).

În luna februarie inflaţia  fost de 7,6%. Un nivel mai ridicat al inflaţiei decât cel din martie s-a înregistrat în august 2008 - 8,02%.

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie, iar preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cu 0,51%, în timp ce tarifele pentru servicii s-au diminuat uşor, cu 0,34%, datorită aprecierii leului faţă de moneda unică europeană şi dolar.

Cele mai mari scumpiri la alimentele în martie:

- cartofi: 6,59%
- zahăr: 6,05%
- fructele proaspete: 5,26%
- fâină: 2,29%
- pâine: 1,13%
- alte legume şi conserve de legume: 4,29%
- uleiul comestibil: 1,04%
- mierea de albine: 1,22%


Preţul combustibililor s-a majorat cu 2,25% în martie.

În ceea ce priveşte serviciile, se remarcă reducerea tarifelor la transportul aerian şi telefon cu câte 1,84%, restul preţurilor incluse înregistrând variaţii sub 1%.

La sfârşitul lunii martie, faţă de decembrie 2010, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 4,12%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,62%, iar tarifele pentru servicii au scăzut cu 0,42%.

BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual, în timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuită în luna februarie, de la 3,4%.

Guvernatorul Mugur Isărescu a declarat săptămâna trecută că, cel mai probabil, BNR va revizui în urcare prognoza de inflaţie, întrucât creşterea preţurilor la alimente şi energie pe plan internaţional schimbă parţial perspectiva faţă de previziunile prezentate anterior.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite