Inflaţia – la minimul istoric, alimentele se scumpesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la 2,59%, un nou minim record, deşi ouăle, legumele şi fructele s-au scumpit semnificativ în cea de-a doua lună a anului.

Produsele alimentare, nealimentare şi serviciile s-au scumpit în medie cu 2,59% în intervalul februarie 2011 - februarie 2012. Acesta este un nou nivel minim atins de rata anuală a inflaţiei, după ce indicatorul a fost de 2,72% în prima lună a acestui an. Trendul descrescător al indicele preţurilor de consum s-a conturat încă din toamna anului trecut, creând premisele atingerii ţintei de inflaţie în 2011, cu o rată anuală de 3,14% în decembrie. 

Reglementările UE ne-au scumpit ouăle

Bunurile de consum şi serviciile au înregistrat însă în februarie o creştere a preţurilor de 0,64% faţă de luna precedentă, după ce rata lunară a inflaţiei a fost de numai 0,36% în ianuarie. De unde vine această creştere? Preţul ouălor a crescut cu 12,7% numai luna trecută, după ce Uniunea Europeană (UE) a interzis bateriile folosite pentru creşterea păsărilor şi a cerut crescătorilor de găini să pună la dispoziţie spaţiu de cel puţin 750 de centimetri pătraţi pentru ficare pasăre. Reglementările UE au generat un val de scumpiri în întreaga Europă, nu numai în spaţiu comunitar. În prezent, un ou se comercializează pe piaţa românească cu preţuri cuprinse între 75 de bani şi un leu.

Scumpiri semnificative s-au înregistrat în februarie şi la legume şi fructe proaspete, de 5,77%, respectiv 4,76%. Producătorii de legume spun că preţurile ar trebui să scadă în lunile următoare, ca urmare a creşterii ofertei. „La legume, cu cât trece timpul, ar trebui să apară mai multe produse de pe piaţa internă şi să se ieftinească. În acest an, însă, din cauza condiţiilor meteo, producţia s-a decalat cu o lună. Din acest motiv, preţurile ceva mai mari înregistrate în februarie vor scădea uşor şi apoi se vor menţine constante până în mai - iunie", a declarat Aurel Tănase, directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Prodcom Legume-Fructe, potrivit Mediafax. 

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite