Inflaţia pe şapte luni, cât întregul an 2006!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Totalul de peste 4,2% acumulat în perioada ianuarie-iulie 2008 a mai fost înregistrat doar în intervalul decembrie 2005 - decembrie 2006 Pe fondul scumpirii gazelor şi curentului, media

Totalul de peste 4,2% acumulat în perioada ianuarie-iulie 2008 a mai fost înregistrat doar în intervalul decembrie 2005 - decembrie 2006

Pe fondul scumpirii gazelor şi curentului, media scumpirilor - inflaţia - pe primele şapte luni a ajuns la 4,28%. În 2006, acest indice ajunsese la 4,8% abia în decembrie.

Un nedorit record a consemnat şi inflaţia anuală, care în iulie 2008 a ajuns la 9,04% faţă de iulie 2007 - nivel nemaiîntâlnit din iulie 2005.

În acest an, în primele şapte luni (iulie 2008 faţă de finele anului trecut), cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare, cumulându-se o creştere medie a preţurilor de 5,76%. În cazul serviciilor, media tarifelor a crescut cu 3,47%, iar la alimente preţurile au avansat, în medie, cu 2,98%.

Atenţie la mărfurile nealimentare!

În ceea ce priveşte evoluţia anuală a indicelui preţurilor de consum, cea mai drastică a fost scumpirea alimentelor (+10,4% în iulie 2008 faţă de aceeaşi lună din 2007), în scădere uşoară faţă de nivelurile anterioare, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scumpirea mărfurilor nealimentare însă a luat un avânt fără precedent, ajungând la o medie anuală de 7,8, după ce, în lunile anterioare, nu depăşea pragul de 6%. Şi creşterea tarifelor pentru servicii s-a accelerat, revenind peste nivelul de 9% în iulie 2008 faţă de aceeaşi lună din anul precedent.

Fără gaz şi fără curent, inflaţia ar fi fost zero

Reamintim, în acest context, că majorarea tot mai accentuată a costurilor de producţie din industrie (+19,4% în iunie) se transferă acum în preţurile produselor finite nealimentare, constituind principalul factor de creştere a inflaţiei. Din păcate, costurile de producţie au crescut vertiginos şi în agricultură, şi în industria alimentară, astfel că şi în cazul alimentelor procesate avem o puternică presiune inflaţionistă.

Potrivit INS, în luna iulie 2008, indicele preţurilor de consum a urcat cu 0,69 puncte procentuale faţă de iunie; dacă excludem însă din coşul acestui indice produsele ale căror preţuri sunt reglementate (curent, gaze, încălzire, medicamente, CFR etc.), creşterea lunară ar fi fost de 0,01%.

Fără băuturi alcoolice şi fără tutun, inflaţia lunară din iulie ar fi fost de 0,55%, iar dacă din coş am exclude şi produsele cu preţuri reglementate, şi pe cele cu preţuri libere (legume, fructe, ouă etc.), inflaţia ar fi fost de 0,48%. Aceste variante ale coşului inflaţiei, din care sunt excluse anumite categorii de produse, sunt analizate de către specialişti în vederea prognozării evoluţiilor ulterioare ale inflaţiei.

Aşa cum se prezintă datele din iulie, consemnate mai sus, putem spune că acestea alimentează optimismul celor ce întrevăd scăderi ale inflaţiei în următoarele luni.

Prognozele vor fi revizuite în sus

Conducerea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) a anunţat ieri că va revizui în sus estimarea privind inflaţia din decembrie, după scumpirile din primul semestru. "Inflaţia din luna iulie este dătătoare de speranţe pentru perioada următoare. Dar abaterile din prima parte a anului necesită o uşoară revizuire, pe care o vom face cu ocazia prognozei de toamnă, din septembrie.

Nu credem însă că va fi o reevaluare majoră, mai ales că avansul salariului minim avut în vedere iniţial pentru iulie a fost decalat pentru octombrie", a declarat Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP. În prognoza de primăvară, publicată în luna aprilie, CNP estima pentru finele anului o inflaţie de 5,8%, creşterea medie a preţurilor fiind anticipată la 7,5%. (Mediafax)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite