Inflaţia va fi salvată de scăderea euro?
0Accizele, alimentele de import şi tarifele la telefonie, calculate în euro, vor reduce presiunea pe coşul de consum generată de scumpirea utilităţilor Aprecierea monedei
Accizele, alimentele de import şi tarifele la telefonie, calculate în euro, vor reduce presiunea pe coşul de consum generată de scumpirea utilităţilor
Aprecierea monedei naţionale va tăia vârful de inflaţie din luna iulie. Este anticipată întărirea leului pe ansmablul întregului an.
Revenirea la sentimente mai bune ale investitorilor faţă de România şi implict faţă de moneda naţională a coborât cursul în mod surprinzător până la nivelul de 3,5 lei pentru un euro.
Aprecierea de la aproape 3,8 lei, cotaţia cea mai defavorabilă din ultimii trei ani, poate fi privită ca un semn de redresare pe termen lung, anticipările fiind că sfârşitul de an ne va găsi cu un leu întărit faţă de luna ianuarie.
Din declaraţiile celor chestionaţi de "Adevărul" reiese pe de o parte optimism pe termen lung, dar o uşoară neîncredere pe termen scurt. Reacţia pieţei valutare nu este în legătură strânsă cu evoluţiile economice.
Oricât ne-ar plăcea să credem că performanţa economică este cea care a influenţat aprecierea monedei naţionale cu aproape 6%, faţă de începutul lunii martie, realitatea este diferită. Contractele comerciale nu pot fi puse în legătură cu evoluţiile cursului din ultima săptămână.
Întărire cu ajutor extern
Evoluţia valutelor din regiune, de la lira turcească la zlotul polonez, a influenţat în cea mai mare măsură şi creşterea monedei naţionale. Individual, pieţele din regiune sunt prea mici pentru marii speculatori. Aceştia sunt obligaţi să acţioneze concomitent pe mai multe valute.
În acest context, percepţia favorabilă privind perspectivele economiei regionale ne-a avantajat. "Volumele de tranzacţionare sunt mai mari pe fondul intrării la vânzare a ordinelor de la investitori străini. Nu se poate aprecia în ce măsură BNR a intrat, vizibil, în piaţă.
Este posibil ca BNR să intervină prin bănci pentru a prelungi perioada de menţinere a cursului în intervalul 3,5 -3,7. Cu atât mai mult cu cât speculatorii au obiceiul să testeze, în această situaţie, limita minimă pe care o susţine BNR", ne-a declarat un dealer.
Întărirea euro poate avea două influenţe negative. Asupra bugetului şi asupra exportatorilor. În cazul bugetului, pierderile ar fi cauzate de accize. Dar statul nu are de câştigat dacă un preţ prea mare al carburanţilor afectează creşterea economică. La rândul lor, exportatorii nu trebuie să se supere.
Nicăieri în lume exportatorii nu ies în stradă să ceară protecţie. Dacă vor protecţie au la dispoziţie contractele forward sau futures. Mai ales că marjele lor de profit sunt suficient de mari. Comparând cu situaţia dinainte cu două săptămâni, evoluţiile indică aprecieri pe toată regiunea.
Leul a reacţionat însă cu un decalaj de o săptămână, fie şi pentru că imaginea economiei româneşti nu a avut o percepţie foarte favorabilă. Piaţa românească nu este o piaţă foarte adâncă. Ofertele de valută au venit prin băncile mai mari.
Volatilitatea ridicată este un pericol
"Trendul este dat de jucători din afară. Clienţii nu şi-au modificat volumele de tranzacţionare. Trendul este, în mare măsură, speculativ. Se poate observa o reîntoarcere a apetitului pentru moneda naţională. Sentimentul pozitiv poate menţine sub 3,6.
Suntem însă atât de puternic corelaţi cu pieţele externe încât nu se mai poate vorbi de o independenţă absolută a monedei naţionale", consideră Georgiana Constantinescu, trader la Credit Europe Bank. Încă nu este sigur dacă decizia de reorientare spre pieţele emergente este urmarea unei modificări a percepţiei generale. Ştirile punctuale, bune sau rele, nu mai au impact imediat.
De aceea, în ciuda informaţiilor pozitive despre creşterea economică nu au atras imediat şi o reacţie prin evoluţia cursului de schimb. "Leul nu a început să se aprecieze decât în contextul evoluţiilor devizelor din regiune. În aceste condiţii, este greu să te pronunţi asupra perspectivelor fie şi pe o săptămână.", afirmă Constantinescu.
Un exemplu este situaţia din piaţă înregistrată pe parcursul a 15 minute, cât am discutat cu un dealer, în timp ce acesta urmărea pe ecrane executarea ordinelor clienţilor. Pragurile suport se sparg foarte uşor. Pragul de 3,6 s-a spart foarte uşor, la fel şi cel următor la 3,5. Ieri, şedinţa valutară a deschis la 3,53 şi a rămas la acest nivel până în jurul orei 11.
Apoi în doar câteva minute leul a pierdut trei bani. BNR a anunţat ieri, la prânz, un curs de referinţă de 3,5507 lei pentru un euro, cu doi bani mai mult decât în ziua precedentă. BNR a indicat că s-ar simţi confortabil dacă paritatea leu/euro s-ar menţine în intervalul 3,5-3,7 lei.
Aprecierea leului nu poate să nu fie pusă în strânsă legătură cu momentul de cumpănă pe care îl parcurge economia în această perioadă, în care presiunile inflaţioniste sunt accentuate de sumpirea gazelor, a carburburanţilor şi a utilităţilor. Acestora li se vor adăuga în scurt timp apa caldă şi căldura. De aceea, cu sau fără intervenţia Băncii Centrale, un curs favorabil este în beneficiul temperării inflaţiei.
Companiile mari nu îşi fac griji
Pentru o companie mare, cum este Mobexpert, care a traversat şi perioadele favorabile şi defavorabile ale evoluţiilor cusului de schimb, variaţia leului pe termen scurt nu mai este atât de importantă. "Pentru a reanaliza soluţiile ce se impun în cazul unei aprecieri masive, trebuie ca evoluţia cursului să imprime o tendinţă clară ce se va menţine pe termene mai lungi.
În mod evident, stabilitatea este chestiunea care ne interesează. Volatilitatea ridicată ne afectează. Noi nu trăim din diferenţe de apreciere şi depreciere ale monedei precum cei ce speculează pe curs", afirmă omul de afaceri Dan Şucu, preşedintele Mobexpert.
Şeful companiei producătoare de mobilă consideră exportul drept o adevărată aventură în contextul volatilităţilor ridicate care se resimt în România. Anul trecut, exportul a reprezentat 27% din totalul vânzărilor Mobexpert. "Intenţionăm să ne concetrăm pe piaţa internă şi regională.
De aceea, când vorbesc de export, mă refer la vânzările pe pieţe situate la distanţe mai mari. Pentru export vom direcţiona în viitor maximum 15% din producţia noastră", a adăugat Şucu. Mobexpert livrează mărfuri sub brand propriu în Bulgaria şi Serbia, dar este prezent cu produsele sale în toate ţările din regiune.
Nu se poate echivala o apreciere de curs în puncte procentuale. Dar în afară de politica de dobânzi pe care o dictează Banca Naţională, ca pârghie de atenuare a inflaţiei, cursul de schimb poate fi o ancoră.
Sunt însă prea multe variabile, aşa cum sunt preţurile internaţionale ale cerealelor pe care nicio intervenţie a Băncii Naţionale nu le poate influenţa. Cred însă că mai curând veştile bune dinspre sectorul agricol pot influenţa cursul mai mult decât speculaţiile privind intervenţiile Băncii Naţionale
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
Stabilitatea ne interesează. Volatilitatea ridicată ne afectează. Noi nu trăim din diferenţe de apreciere şi depreciere ale monedei precum cei ce speculează pe curs
Dan Şucu, preşedinte Mobexpert
6% recuperarea din deprecierea de 20% a leului faţă de euro. Leul a început să piardă teren în faţa euro în aceeaşi perioadă a anului trecut cu maxim în luna martie 2008.