Inflaţia de numai 4% are două tăişuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea bună e că avem un minim istoric, iar vestea proastă: preţurile nereglementate cresc accelerat Un nou record al indicelui preţurilor de consum s-a înregistrat în ianuarie 2007,

Vestea bună e că avem un minim istoric, iar vestea proastă: preţurile nereglementate cresc accelerat

Un nou record al indicelui preţurilor de consum s-a înregistrat în ianuarie 2007, când inflaţia anuală a coborât la 4,01% datorită faptului că - faţă de 1% în aceeaşi lună a anului 2006 - media scumpirilor a fost de numai 0,2%. Analiştii financiari văd însă în această evoluţie atât semne pozitive, cât şi perspective negative.

Comparativ cu luna ianuarie 2006, rata anuală a inflaţiei s-a situat cu aproape un punct procentual sub nivelul de 4,87% consemnat în luna decembrie 2006. Potrivit datelor comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum au urcat, în luna ianuarie a acestui an, faţă de decembrie 2006, în principal pe baza scumpirii serviciilor.

Radu Crăciun, analistul-şef al ABN Amro Bank, ne-a declarat că, pe de o parte, "inflaţia a fost sub aşteptări - ţinând cont de faptul că luna ianuarie e perioadă tradiţională de scumpiri şi de faptul că este prima lună după aderarea la Uniunea Europeană. Spre exemplu, în celelalte 10 state care au aderat la UE în 2004, s-a observat o scumpire a alimentelor, ceea ce nu a fost, cel puţin deocamdată, şi cazul ţării noastre". Într-adevăr, în România, alimentele s-au scumpit în prima lună după aderare cu 0,28%, nivel aproape similar cu rata inflaţiei. Spre comparaţie, în statele integrate în valul 2004, scumpirea alimentelor a fost echivalentă chiar şi cu dublul inflaţiei.

Pe de altă parte, arată analistul ABN Amro, "creşterea preţurilor libere (nereglementate de stat, excluzându-se şi legumele, fructele şi ouăle - inflaţia CORE 2) înregistrează a doua lună consecutivă de creştere. Iar această inversare de tendinţă nu mai justifică scăderea dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale de la 8,75% la 8%". De fapt, din datele statistice reiese, pentru perioada ianuarie 2006 - ianuarie 2007, o creştere a preţurilor libere cu aproape 5%, adică mai mult decât nivelul general anunţat de INS, de 4%. "Şansele ca inflaţia la finalul anului să scadă la mai puţin de 5% cresc, dar ţininând cont de indicatorul CORE 2 meciul încă se joacă", conchide Radu Crăciun.

Alimentele şi-au diminuat ponderea în coşul inflaţiei

La începutul fiecărui an, ponderea produselor în coşul inflaţiei se modifică în funcţie de consumul populaţiei consemnat în urmă cu doi ani. Astfel că, în 2007, inflaţia se va raporta după structura consumului din 2005. Faţă de configuraţia anului trecut, în 2007 s-a redus ponderea alimentelor, cu 1,8%, şi au crescut ponderile mărfurilor nealimentare - cu 1,3% - şi serviciilor, cu 0,5%. Acesta reprezintă un pas foarte mic pe calea integrării României în Europa din punctul de vedere al consumului şi, în general, al nivelului de trai. De ce? Pentru că, spre exemplu, în statele dezvoltate din UE, populaţia cheltuie aproape 40% din venituri pentru plata serviciilor, şi nu pentru alimente - ca în ţara noastră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite