Înfiinţarea unei firme va dura de două ori mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedurile de înfiinţare a unei firme, respectiv solicitarea şi eliberarea documentelor necesare, s-au complicat, iar lansarea unei firme va dura de două ori mai mult, arată avocaţii specializaţi în drept comercial. Astfel, numărul de agenţi comerciali noi este de aşteptat să scadă cu 20% în acest an.

"Noile reglementări privind înfiinţarea firmelor, corelate cu un al doilea an consecutiv de criză economică, vor duce la o scădere cu cel puţin 20% a numărului firmelor noi", potrivit cabinetului de avocatură Scărlătescu Law Office.

Numărul celor care apelează la serviciile unui avocat pentru a deschide o firmă a scăzut şi în acest an, iar măsurile adoptate de autorităţi va determina o scădere şi mai accentuată a celor care vor să demareze o afacere.

Soluţie: sediul social la cabinetul avocatului


Ca soluţie temporară, Scărlătescu Law Office propune ca firma nou înfiinţată să aibă sediul social la cabinetul avocatului care înregistrează societatea comercială respectivă. iar soluţia se adresează în special investitorilor care nu mai au posibilitatea înregistrării sediilor sociale în apartamente, respectiv folosirea clădirilor de birouri sau a sediului cabinetului de avocatură.

"Modalitatea prevăzută de legea avocaţilor a rămas în vigoare şi permite stabilirea sediului social la cabinetele de avocatură, pentru cel mult un an, fără posibilitate de prelungire. Aceasta a rămas singura alternativă pentru un investitor care ar dori înfiinţarea unei firme în cel mai scurt timp posibil, şi fără prea mari cheltuieli/investiţii înainte de începerea efectivă a activităţii", se arată într-un comunicat al cabinetului de avocatură.

Astfel, durata procedurilor de înregistrare a unei firme va creşte proporţional cu durata necesară obţinerii respectivului certificat.

"Noua lege detaliază procedura de obţinere de la administraţia finanţelor publice a certificatului care atestă câte sedii sociale sunt situate la acea adresă. Din păcate, ordinul nu stabileşte şi procedura de radiere a sediilor din baza de date respectivă, motiv pentru care până la apariţia unei reglementări în acest sens, apartamentele în care s-au înregistrat sedii în conformitate cu noua procedură (sedii care din varii motive vor fi mutate în scurt timp) vor rămâne blocate întrucat în baza de date a administraţiilor financiare vor figura în continuare ca sedii sociale ale unor firme", a declarat Simona Olteanu, Managing Partner la Scărlătescu Law Office.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite