Industriaşii cer stabilitatea preţurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Menţinerea costurilor în limite rezonabile, predictibilitatea legislaţiei şi fiscalităţii, ca şi reducerea birocraţiei sunt vitale pentru afacerile industriaşilor.

Companiile cu profil de producţie sunt principalii angajatori, plătitori de contribuţii bugetare şi investitori în tehnologie, iar marile combinate sunt vârfurile de lance ale exporturilor româneşti. Asta ar putea însemna că le „merge", în general, bine, dar vom vedea că, în industrie, problemele cu care se confruntă de obicei oamenii de afaceri sunt resimţite mult mai acut decât în alte domenii.

În primul rând, stabilitatea mediului economic, care să permită industriaşilor un control optim al costurilor de producţie, este o premisă esenţială pentru asigurarea supravieţuirii şi profitabilităţii acestor companii.

Vulnerabile din cauza marjei mici de profit

În medie, marja de profitabilitate din industria prelucrătoare este de 6% până la 12%, adică este foarte mică, fapt care face ca aceste firme să fie extrem de vulnerabile la orice „mişcare" a preţurilor. Când se scumpesc gazele, energia şi celelalte utilităţi, multe dintre societăţile industriale riscă să intre în zona pierderilor şi sunt nevoite să recurgă la tot felul de artificii pentru a o evita. De asemenea, este important ca şi preţurile materiilor prime să fie stabile. Astfel că, deloc întâmplător, industriaşii cer în repetate rânduri stabilitatea şi predictibilitatea mediului de afaceri.

„Materiile prime şi electricitatea înseamnă peste 70% din costurile de operare ale companiei, doar electricitatea reprezentând circa 33% din costurile producătorilor de aluminiu din întreaga lume. Structura costurilor Alro este în linie cu cea a companiilor similare din industria aluminiului, electricitatea reprezentând peste 35% din costurile lor de producţie.

Ca atare, asigurarea stabilităţii alimentării cu aceste materii prime este vitală pentru sustenabilitatea afacerii, iar Alro a luat măsuri pentru a-şi asigura un flux integrat de materii prime, de la bauxită până la alumină", se arată  într-un studiu realizat de
PricewaterhouseCoopers pentru Alro Slatina.

Şi pentru marii industriaşi, ca şi pentru cei mici, fiscalitatea excesivă ce presează asupra muncii şi birocraţia reprezintă factorii care „stresează" cel mai mult afacerile, alături de scăderea cererii şi scumpirea materiilor prime.

Mai puţine proceduri,mai multe facilităţi

Dintre măsurile pe care oamenii de afaceri le (tot) aşteaptă, cea mai importantă este relaxarea procedurilor fiscale şi administrative. „Este mai importantă relaxarea procedurilor de plată chiar şi decât reducerea cuantumului taxelor", au relevat sondajele oficiale întreprinse în rândurile oamenilor de afaceri.
Cât despre instabilitatea politică, actuala criză instituţională pe care o traversează România a dus la blocarea unor contracte şi a generat o anumită neîncredere în comunitatea de business, fapt care se va repercuta asupra întregii economii.

În consecinţă, introducerea cât mai urgentă a unor măsuri de stimulare economică, dublate de asigurarea unor condiţii optime la achiziţia de utilităţi şi materii prime, este imperios necesară în această perioadă, recomandă industriaşii.

Afacerile vor stagna în trimestrul III

Ultimul sondaj de opinie în rândurile managerilor, realizat de Institutul Naţional de Statistică, arată că industriaşii se aşteaptă la o stagnare a activităţilor economice în trimestrul al treilea din acest an.

65% din industriaşi sunt stânjeniţi de instabilitatea mediului de afaceri şi de scăderea cererii interne.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite