Industria şi agricultura au ridicat economia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 2,5%, dar a scăzut cu 0,2% în trimestrul IV.

Datele tip „semnal" referitoare la evoluţia economiei din anul 2011 ne dau o veste bună - Produsul Intern Brut a crescut faţă de 2010 cu 2,5% -, dar şi una mai puţin bună, dacă nu chiar îngrijorătoare: în trimestrul IV am ieşit din nou pe minus, cu 0,2% faţă de trimestrul III. Comparativ cu acelaşi trimestru din 2010, în ultima parte din 2011, economia a crescut cu 1,9%, România ajungând astfel pe locul cinci în UE din acest punct de vedere.

Oficial, nu se ştie încă din ce au venit creşterile din 2011, dar statisticile raportate până acum referitoare la evoluţiile pe sectoare de anul trecut arată că industria, construcţiile, serviciile şi exporturile au avut plusuri rezonabile (ceva mai mici decât în 2010), în timp ce consumul, comerţul şi piaţa auto au scăzut. Cât despre agricultură, putem spune că aceasta a contribuit masiv la creşterea PIB din 2011, având în vedere avansul său de peste 16% înregistrat în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Seceta şi viscolul ne-ar putea întoarce în criză

Aşadar, activitatea economică a încetinit în intervalul octombrie-decembrie faţă de trimestrul al treilea, înregistrând o scădere cu 0,2% ca serie ajustată. De unde a venit această încetinire? În primul rând, în aceste luni a fost secetă, astfel că lucrările şi campania agricolă de toamnă au fost aproape compromise.

Un semnal îngrijorător a fost dat şi de industrie, unde comenzile noi, reprezentând cererea de mărfuri, au scăzut ca valoare în decembrie - pentru prima dată după scăderile din perioada 2008-2010. Acum, la începutul anului 2012, România se confruntă cu altă problemă: viscolul, care a creat blocaje ce trag în jos economia. Dacă vom avea scădere şi în primul trimestru din acest an, din cauza viscolului, cum am avut în trimestrul IV 2011 din cauza secetei, România va reveni în recesiune.

Am depăşit şi cele mai optimiste aşteptări

Fondul Monetar Internaţional prognoza în 2011 o creştere economică pentru România de 1,5%, dar după misiunea de la începutul lui 2012 şi-a revizuit în urcare estimarea, la peste 2%.

Prognozele Eurostat arătau însă o creştere de numai 1,7%. Pentru acest an, FMI şi Comisia Europeană estimează un avans economic de 1,5-2%, iar bugetul de stat este construit pe o creştere economică de 1,8-2,3%.Detaliile privind evoluţia PIB în anul 2011 şi trimestrul IV, în variantă provizorie, vor fi publicate de INS la data de 6 martie.

1,9% este creşterea PIB din trimestrul IV 2011 faţă de acelaşi trimestru din 2010, avans care plasează România pe locul cinci în UE.

image
image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite