Industria şi-a continuat avansul şi în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul sector din economie care a ieşit pe plus în primul trimestru creşte pe baza unei cereri tot mai mari, iar vânzările au intrat pe un trend ascendent.  Comenzile noi au crescut, ceea ce arată că industriaşii vor avea de lucru şi în perioada următoare.

După un declin abrupt început în toamna lui 2008, sectorul industrial şi-a reluat creşterea la finele anului trecut şi a continuat să avanseze şi în primele patru luni din 2010.

Astfel, cifra de afaceri din industrie a crescut în perioada ianuarie-aprilie cu 7,8%, după un avans de 5,9% la finele primului trimestru, arată datele raportate de Institutul Naţional de Statistică. În ceea ce priveşte luna aprilie, veniturile industriaşilor au fost mai mici cu 4% faţă de luna precedentă, dar în creştere cu 13% faţă de aprilie 2009.

Creşterile din primele patru luni s-au datorat în mare parte sectorului energetic, unde s-a înregistrat un avans de 22,5% al cifrei de afaceri. Şi industria bunurilor de capital a avut un parcurs bun, cu o creştere de 16%, în timp ce în industria bunurilor intermediare s-a simţit o majorare a veniturilor cu 6%. În aprilie, comparativ cu luna anterioară, scăderea totală de 4% a fost temperată tot de sectorul energetic, unde s-au obţinut afaceri în creştere cu 0,7%, în timp ce industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 8,5%.

Cerere mare pentru bunuri intermediare

Dacă sectorul energetic a fost campion la creşterea cifrei de afaceri în primele patru luni ale acestui an, când vine vorba de comenzi noi, premiul merge la industria bunurilor intermediare, în cazul căreia valoarea indicatorului a crescut cu 30% faţă de perioada ianuarie-aprilie 2009.

Nici industria bunurilor de capital nu stă prea rău, cu un avans de 21,2% al comenzilor, iar în sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată cererea a crescut cu 15%. Per total, comenzile noi în sectorul industrial au avansat în primele patru luni cu 21%.

Evoluţia indicatorului aferent lunii aprilie este similară cu cea a cifrei de afaceri, adică în scădere faţă de martie (cu 7%), dar în creştere faţă de aprilie 2009 (cu 26%). Scăderea faţă de luna martie a fost cauzată de declinul cererii de bunuri de uz curent, cerere care a scăzut cu 16%, dar şi de reculul de 12,6% din zona bunurilor de capital.

Mâna de lucru, mai scumpă

Costul orar al forţei de muncă, ajustat în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a crescut în primul trimestru cu 1,82% faţă de trimestrul precedent şi cu 4,74% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Faţă de ultimul trimestru din 2009, forma ajustată a indicatorului a avut o creştere mai accentuată în învăţământ (12%), administraţie publică (7,83%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (7,65%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite