Industria românească îşi revine spectaculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul trimestru din acest an, afacerile industriaşilor au ieşit din nou pe creştere, iar comenzile pentru companii sunt cu peste 18% mai mari decât anul trecut. Coşmarul recesiunii pare să se fi încheiat pentru producătorii de mărfuri. Atât vânzările, cât şi cererea au revenit la nivelurile din 2008, arată statisticile oficiale.

Piaţa construcţiilor, creştere zero în 2010

Pentru industrie, trimestrul I din 2010 arată, din punct de vedere statistic, neaşteptat de bine faţă de aceeaşi perioadă din 2009 şi chiar din 2008.

Cifrele de afaceri au avansat, în medie, cu aproape 6%, iar volumul comenzilor noi a crescut cu 18,9%, reiese din datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În aceeaşi perioadă din 2009, afacerile consemnau scăderi de peste 16%, iar comenzile din industrie aveau cel mai îngrijorător recul, de peste 22%.

Un alt fenomen interesant este acela că, în trimestrul I din 2010, industriaşii au avut creşteri ale afacerilor, în timp ce comercianţii au consemnat scăderi cu aproape 10% ale vânzărilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat în trecutul apropiat (de regulă, comercianţii o duc mai bine decât producătorii).

Printre sectoarele cu cea mai spectaculoasă revenire se numără cel în care se produc bunuri de folosinţă îndelungată. Dacă anul trecut, în primul trimestru, acest sector avea un minus de peste 33% al cifrei de afacei şi de aproape 25% al cererii, în 2010 vânzările au revenit pe plus (cu mai puţin de un punct procentual), iar comenzile au crescut cu mai mult de 11%.

Bunurile intermediare, din nou pe val

Tot spectaculoasă este şi revenirea sectorului în care se produc bunuri intermediare, respectiv scule şi dispozitive necesare prelucrării mărfurilor: după un recul de aproape 45% al comenzilor, consemnat la începutul anului trecut, acum se înregistrează un plus de peste 25%.

Martie, plusuri pe toată linia

Comparativ cu martie 2009, în aceeaşi lună din 2010, cifra de afaceri din industrie a avansat în medie cu 6,9%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+8,2%). Iar comenzile noi din industrie au urcat, per ansamblu, cu 28,6%, ca urmare a creşterilor din toate sectoarele.

Pe grupe industriale, s-au înregistrat creşteri ale vânzărilor de 19,5% în industria energetică, de 8,4% în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, de 7,4% în producţia bunurilor de capital, de 5,3% în industria bunurilor intermediare şi de 3,7% în industria bunurilor de uz curent.

În acelaşi timp, comenzile noi au urcat în industria bunurilor de capital cu 37%, în industria bunurilor intermediare cu 29,3%, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 29,2%.

Industriaşii au un optimism rezervat

În ultimele sondaje de conjunctură, industriaşii s-au arătat optimişti numai în ceea ce priveşte evoluţia generală a economiei, nu şi referitor la viitoare angajări sau reducerea preţurilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite