Industria prelucrătoare, locomotiva întregului sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia industrială a crescut cu 7,4% în primele şapte luni faţă de perioada similară din 2010 şi cu 1,2% în iulie faţă de iunie pe fondul avansului înregistrat de industria producătoare în intervalele menţionate, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Indicele producţiei industriale a urcat cu 8% în perioada ianuarie-iulie, susţinut de creşteri în fabricarea produselor din tutun (47,8%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (17,7%) şi repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi a echipamentelor (21,3%).  

Creşteri au înregistrat şi industria extractivă (5,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică, termică şi gaze (4,9%).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor intermediare (+13,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,7%), industria bunurilor de capital (+6,6%), industria energetică (+4,2%) şi industria bunurilor de uz curent (+1,6%).

Doar în luna iulie, producţia industrială în serie ajustată a crescut faţă de luna precedentă cu precedentă cu 1,2%, datorită avansului înregistrat de industria prelucrătoare (+1,7%).

Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au înregistrat reduceri de 4,1%, respectiv 2,5%.

Pe marile grupe industriale, în iulie faţă de iunie, s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,6%), industria bunurilor de uz curent (+3%) şi industria bunurilor intermediare (+1,6%). Industria energetică a scăzut cu 2,3%, iar industria bunurilor de capital cu 0,7%.

Faţă de aceeaşi lună a anului precedent, producţia industrială a avansat cu 5%, datorită creşterilor industriei prelucrătoare (+5,6%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,7%). Industria extractivă a coborât cu 3,4%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite