Industria cărnii, salvată de E-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără aditivii alimentari, 75% din fabricile de mezeluri ar da faliment, pentru că produsele ar expira înainte să ajungă la consumatori, spun procesatorii.

Celebrele E-uri (coloranţii, antiaglomeranţii, gumele şi ceilalţi aditivi alimentari a căror folosire este reglementată prin normele europene) sunt indispensabile în marea producţie de mezeluri, au arătat ieri liderii Asociaţiei Române a Cărnii. „Tehnologiile de fabricaţie a mezelurilor, când e vorba despre cantităţi de nivelul tonelor pe zi, fac indispensabilă folosirea E-urilor.

De altfel, consumatorii cer o anumită culoare şi o anumită savoare a preparatelor, altfel nu le mai cumpără. Desigur există şi tehnologii de ultimă generaţie, care permit producţia de mezeluri fără aditivi, dar acestea sunt extrem de scumpe", a declarat Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi preşedintele grupului Cris-Tim. El estimează că o linie tehnologică de preparare „fără E-uri" ar costa aproximativ cinci milioane de euro.

Deocamdată, argumentul suprem al procesatorilor de carne este acela că, fără aditivi, preparatele din carne şi mezelurile s-ar strica până să ajungă la consumator, lucru care ar duce la falimentarea a 75% din companiile prezente acum pe piaţă. „Aditivii prelungesc viaţa produselor cu 30 până la 60 de zile", au mai spus procesatorii.

Citeşte şi:
Carne alterată găsită în magazinele din Suceava


Reducerea TVA de la 24% la 10% pentru alimentele de bază ar putea duce la scăderea evaziunii fiscale din comerţul cu carne, lapte, ulei, pâine sau din cel cu fructe şi legume şi care vor apăsa greu asupra preţurilor, spun marii producători şi procesatori de pe piaţa locală.

Cota corectă de TVA: 10%

„Introducerea TVA de 10% pentru alimentele de bază va reduce preţurile cu cel puţin o cincime. Competiţia dintre producătorii din industria cărnii este fantastică în acest moment. Capacităţile de producţie sunt în acest moment de zece ori mai mari decât cererea de pe piaţă", a spus Radu Timiş.

Procesatorii de carne de pe piaţa locală au semnalat în mai multe rânduri, în ultimii doi ani, că majorarea TVA de la 19% la 24% a dus la scăderea consumului în comerţul cu amănuntul cu circa 10%. În acest interval, afacerile jucătorilor din această industrie au scăzut dramatic. Cifrele de afaceri cumulate ale primilor zece procesatori de carne se ridicau, în 2008, la 850 de milioane de euro, pentru ca la sfârşitul anului 2010 să coboare la 700 de milioane de euro.

5 milioane de euro ar costa o linie tehnologică de producţie a mezelurilor fără E-uri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite