Industria românească furnizoare pentru Petrom, distrusă de OMV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comportamentul OMV în piaţa românească şi în Petrom ridică mari semne de întrebare. Austriecii se comportă de parcă nu ar deţine 51% din acţiuni, ci 100%. Deciziile acestora nu sunt

Comportamentul OMV în piaţa românească şi în Petrom ridică mari semne de întrebare. Austriecii se comportă de parcă nu ar deţine 51% din acţiuni, ci 100%. Deciziile acestora nu sunt transparente, iar reprezentanţii statului sunt ca şi cum n-ar exista, susţin politicienii români.
Salariaţii Petrom, speriaţi că nu ştiu ce se va întâmpla cu ei în viitorul apropiat, încep să-şi pună întrebări: De ce OMV a început acţiunea de exterminare a benzinăriilor? De ce construieşte benzinării marca "Petrom-OMV" chiar în coasta benzinăriilor Petrom? De ce nu apelează la firme româneşti din industria pe orizontală pentru lucrările companiei? De ce marile contracte externe nu sunt făcute publice, aşa cum cere Legea pieţei de capital şi aşa cum fac şi alte companii petroliere?
Bezinăriile Petrom, concurate de benzinăriile "Petrom-OMV"
şocantă pentru salariaţi şi pentru clienţi a fost decizia OMV de a construi o benzinărie nouă, cu marca "Petrom-OMV", chiar lângă o staţie ultramodernă a Petrom şi cu un mare dever comercial. Este vorba de benzinăria de la ieşirea din Bucureşti spre Piteşti (cartierul Militari), care s-a trezit în coastă cu o benzinărie "Petrom-OMV". "Acestea se concurează între ele. Înainte, benzinăria Petrom vindea 60 t/zi, iar acum, împreună, de-abia vând 50 t/zi", ne-a declarat un oficial al Petrom. Acesta mai susţine că distribuţiile Petrom şi-au scăzut în general cota de piaţă cu cel puţin 30% în toată ţara.
Mărfurile bulgăreşti invadează magazinele de incintă
Produsele din benzinăriile Petrom sunt cu preponderenţă din import - din Ungaria şi Bulgaria. "Uleiurile româneşti, de foarte bună calitate, pentru care Petrom a investit bani grei, sunt aproape înlăturate din rafturile propriilor benzinării. La loc de cinste sunt aşezate uleiurile bulgăreşti, aduse la preţuri de dumping", declară unul dintre directorii Petrom. Acesta susţine că s-a mers atât de departe cu importurile de bunuri, încât "nici coşurile de gunoi din staţiile Petrom nu mai sunt româneşti, ci bulgăreşti". Dar ceea ce este mai grav este faptul că austriecii au eliminat firmele româneşti din industria pe orizontală din lucrările pentru Petrom. "O întreagă industrie românească pe orizontală va intra în faliment. Când o companie precum Petrom apelează doar la produse din import, producătorii români nu mai au nici o şansă", susţin specialiştii din Petrom. Aceştia consideră că, la rândul lor, sunt înlăturaţi din orice decizie pentru viitorul companiei. "OMV are mult mai multă încredere în consultanţii externi, pe care îi plătesc cu bani grei, decât în experţii români", declară specialiştii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite