Industria va creşte cu tot mai puţini angajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele nouă luni din acest an, producţia va fi mai mare cu 6,1%, iar efectivul salariaţilor va scădea cu 10.000 de persoane Ultima anchetă de conjunctură a Comisiei Naţionale de

În primele nouă luni din acest an, producţia va fi mai mare cu 6,1%, iar efectivul salariaţilor va scădea cu 10.000 de persoane

Ultima anchetă de conjunctură a Comisiei Naţionale de Prognoză arată că managerii din industrie îşi vor dezvolta afacerile prin investiţii şi creşterea productivităţii.

Creşterea producţiei industriale din primele nouă luni se va situa la 6,1%, dinamică mai accelerată decât cea din perioada ianuarie-septembrie 2007, de 5,8%, potrivit opiniilor managerilor chestionaţi de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).

Avansul producţiei industriale, alături de reducerea numărului de salariaţi din cadrul companiilor din domeniu, va conduce la creşterea productivităţii muncii cu 9,6%, la nivelul perioadei ianuarie-septembrie şi cu 9,8% în trimestrul al treilea, comparativ cu perioadele similare din 2007.

Pentru cel de-al treilea trimestru, managerii estimează că numărul mediu de salariaţi va ajunge la aproximativ 1,52 milioane de persoane, ceea ce reprezintă o scădere cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Efectivul salariaţilor din industrie era, la sfârşitul lunii iunie 2008, de 1,53 milioane de persoane, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Reduceri importante ale numărului de salariaţi se vor înregistra în ramuri precum pielărie şi încălţăminte (16%), articole de îmbrăcăminte şi extracţia şi prepararea minereurilor metalifere (12,5%).

Pentru întreg intervalul ianuarie - septembrie managerii intervievaţi au indicat o scădere cu 3,4% a numărului de salariaţi.

Vânzări mai mari la export decât la intern

Potrivit sondajului, cifra de afaceri din industrie va creşte cu 8,6% în primele nouă luni, indicatorul pentru piaţa externă având o dinamică mai accelerată, de 12,5%, în timp ce pentru piaţa internă avansul va fi de 6,9%.

Repondeţii prevăd o revigorare a ramurilor industriale pentru care volumul cifrei de afaceri a înregistrat valori negative în primele şase luni ale anului, şi anume producţia de mijloace de transport neincluse la cele rutiere (+5,1%), articole de îmbrăcăminte (+1,2%), alimentară şi băuturi (+0,8%).

Stocurile vor fi cu 5% mai mici

În ceea ce priveşte stocurile de produse finite, repondenţii apreciază o reducere de circa 5% la nivelul primelor nouă luni. În trimestrul trei, stocurile de produse finite vor înregistra o reducere de circa 6,4%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Gradul de utilizare a capacităţilor de producţie aflate în funcţiune în perspectiva trimestrului trei se va situa la circa 82%, nivel superior atât celui înregistrat în trimestrul anterior, cât şi celui din aceeaşi perioadă a anului 2007.

Datele obţinute din sondajele de conjunctură pentru sectorul industrial indică pentru al treilea trimestru o creştere de circa 2% a volumului creditelor, comparativ cu trimestrul doi. Pentru creditele restante, managerii preconizează că acestea vor înregistra o creştere uşoară, de circa 0,2% faţă de trimestrul anterior.

Majorarea costurilor se va tempera

Ancheta de conjunctură prevede pentru trimestrul trei un ritm mediu lunar al preţurilor de producţie de 1,17%. Creşterea estimată a preţurilor de producţie la nivelul lunii septembrie faţă de decembrie 2007 este de 14,7%, iar ca medie la nivel de nouă luni, de 17,5%.

În fine, pentru trimestrul al treilea este aşteptată o majorare a volumului investiţiilor de aproximativ 22% comparativ cu perioada similară din 2007. Această evoluţie va conduce în primele nouă luni ale anului la o creştere cu circa 30% a volumului de investiţii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite