Industria componentelor auto, ţinta investiţiilor străine în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

din Europa, dar şi din Asia. Pentru acest an, autorităţile au previzionat un nivel al investiţiilor străine directe de 5,8-6,2 miliarde de euro.Relocarea în România a capacităţilor de

din Europa, dar şi din Asia. Pentru acest an, autorităţile au previzionat un nivel al investiţiilor străine directe de 5,8-6,2 miliarde de euro.
Relocarea în România a capacităţilor de producţie din industria componentelor auto a devenit o practică rentabilă pentru majoritatea producătorilor de autovehicule occidentali. Potrivit specialiştilor Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), acesta este sectorul care în 2005 a fost deosebit de atractiv pentru firmele străine. Tendinţa va continua şi în 2006, susţin experţii ARIS. Preferinţa pentru ţara noastră este explicată prin costurile mult mai mici ale investiţiei - terenuri, utilităţi şi salarii - comparativ cu restul Europei. Cele mai multe firme care produc în România componente auto vin din Germania, ţara care ocupă poziţia cu numărul trei într-un clasament întocmit de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) în funcţie de valoarea capitalului social subscris (1,28 miliarde euro).

Biodiesel şi materiale de construcţii, magnet pentru banii străini
Producerea de biodiesel, precum şi industria materialelor de construcţii, împreună cu prelucrarea lemnului sunt următoarele două domenii de interes pentru atragerea capitalului străin. "România are suprafeţe întinse de terenuri agricole, care furnizează porumb, soia, rapiţă şi floarea-soarelui, adică materia primă pentru producerea combustibililor bioecologici", explică experţii de la ARIS. De altfel, consorţiul portughez Martifer va da în funcţiune până la sfârşitul acestui an rafinăria de la Lehliu, Călăraşi. Investiţia portugheză se ridică la suma de 50 milioane euro, pe o suprafaţă de opt hectare de teren. La acestea se mai adaugă industriile IT&C, farmaceutică şi textilă primară - alte trei sectoare atractive pentru noi investitori din Asia, cât şi din Europa, potrivit ARIS.

Cât se investeşte în România
Pentru anul acesta, autorităţile au previzionat un nivel al investiţiilor străine directe de 5,8-6,2 miliarde de euro, după ce, anul trecut, capitalul dislocat în România a fost de 5,2 miliarde euro. Interesant este că cea mai mare parte a acestor bani s-au dus către investiţii de tip "greenfield". Sumele aşteptate pentru acest an includ şi cele 2,4 miliarde euro care revin statului român din vânzarea BCR către Erste Bank. "Estimarea pentru anul 2006 este moderată şi va fi depăşită", explică specialiştii ARIS. Într-adevăr, datele Băncii Centrale indică un volum record de investiţii străine directe în valoare de un miliard euro, în primele două luni ale acestui an. În perioada ianuarie-februarie, cea mai importantă componentă a investiţiilor străine directe atrase în ţară a fost sub forma împrumuturilor acordate de compania-mamă subsidiarelor din România, în valoare de 430 milioane euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite