Industria alimentară, ameninţată cu închiderea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de igienă pentru unităţile din industria alimentară, apărute în Monitorul Oficial încă din septembrie 2005, înseamnă lacătul pe uşa a mii de unităţi din industria alimentară.

de igienă pentru unităţile din industria alimentară, apărute în Monitorul Oficial încă din septembrie 2005, înseamnă lacătul pe uşa a mii de unităţi din industria alimentară. Închiderea unităţilor neconforme începe la 1 octombrie şi se va finaliza la 31 decembrie 2006.
Potrivit lui Liviu Rusu, director în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare (ANSV), experţii europeni ne-au propus acest interval de trei luni, în loc de o dată fixă, pentru a evita problemele dramatice - de aprovizionare şi sociale - care au apărut în Polonia şi Ungaria în mai 2004, după închiderea simultană a mii de unităţi. Noile norme presupun aplicarea principiilor HACCP - un complex de standarde de siguranţă şi calitate în industria alimentară, care includ sistemul punctelor critice de control şi interzicerea intersecţiilor între fluxuri.
Evaluările ANSV au arătat că numai 5% din unităţile care procesează produse non-animale respectă standardele europene, 19% au fost declarate neacceptabile şi au fost deja închise, iar 76% - marea majoritate - urmează să fie reevaluate până la sfârşitul anului şi închise, dacă demonstrează că nu au făcut nici o investiţie pentru remedierea deficienţelor. "N-am să închid o unitate care are în derulare un program SAPARD sau a apelat ca un credit pentru modernizare", explică Liviu Rusu. De azi, vizita inspectorilor la cele aproape 7.000 de unităţi ameninţate cu închiderea se poate solda cu ordonanţă de suspendare a activităţii, care în 30 de zile poate aduce lacătul pe uşă, definitiv.

Cerinţe minime de sănătate şi securitate pe navele de pescuit
Noile norme stabilesc cerinţele minime pentru securitatea şi sănătatea în muncă la bordul navelor de pescuit. Sunt stabilite obligaţiile proprietarilor de nave şi ale personalului navigant, dar şi cerinţele de formare profesională.
Actul normativ impune obligaţia verificării stării tehnice a vaselor de pescuit şi a echipamentelor acestora şi obligaţia armatorului de a asigura întreţinerea tehnică a navelor. Acestea trebuie asigurate cu sisteme pentru localizare în caz de urgenţă, echipament de salvare şi supravieţuire şi echipament radio. Echipamentul de protecţie purtat ca îmbrăcăminte sau peste aceasta trebuie să fie viu colorat, în contrast puternic cu mediul marin.
Noi reglementări pentru securitatea celor expuşi radiaţiilor electromagnetice

Noile norme privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru lucrătorii expuşi câmpurilor electromagnetice intră în vigoare tot în octombrie.
Sunt stabilite valorile limită de expunere şi valorile expunerii zilnice, adică cele pentru care angajatorii trebuie să adopte măsuri pentru protecţia lucrătorilor. Angajatorii trebuie să-şi informeze lucrătorii asupra riscurilor generate de câmpurile electromagnetice la care sunt expuşi, a valorilor de expunere şi a rezultatelor evaluărilor.
Angajaţii trebuie să cunoască condiţiile în care au dreptul la supravegherea stării de sănătate, dar şi practicile profesionale sigure, pentru a reduce riscurile la minimum. Nerespectarea prevederilor legale presupune amenzi între 5.000 lei şi 10.000 lei noi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite