Îndatorarea populaţiei pune în pericol stabilitatea sistemului financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Riscurile asupra stabilităţii financiare generate de sectorul populaţiei au crescut în ultimii ani. Cel mai important risc provine din creşterea gradului de îndatorare", se arată în Raportul

"Riscurile asupra stabilităţii financiare generate de sectorul populaţiei au crescut în ultimii ani. Cel mai important risc provine din creşterea gradului de îndatorare", se arată în Raportul BNR privind Stabilitatea Financiară pe 2006, publicat recent pe site-ul instituţiei.
Eventualele şocuri negative asupra ratei dobânzii, veniturilor, cursului valutar sau asupra preţurilor activelor "pot afecta capacitatea populaţiei de a-şi onora serviciul datoriei", avertizează autorii raportului Băncii Naţionale. Ei consideră că un sistem financiar este stabil atunci când, în cazul unor şocuri semnificative, are capacitatea de a corecta dezechilibrele şi, în acelaşi timp, este capabil să faciliteze performanţele unei economii.
Celelalte riscuri au o influenţă mai redusă
Evoluţiile macroeconomice interne, situaţia companiilor nefinanciare, creditul, lichidităţie şi dinamica pieţei nu comportă, în viziunea BNR, riscuri la fel de mari ca în cazul îndatorării populaţiei. În aceste cazuri există, însă, unele tendinţe la care se cere ceva mai multă atenţie. Spre exemplu, se menţine tendinţa de creştere a riscului de credit, care "se va menţine în condiţiile aşteptate ale continuării susţinute ale activităţii de creditare", notează autorii Raportului BNR. De asemenea, sistemul financiar românesc "dispune de o lichiditate ridicată, dar într-o uşoară descreştere".
Ce măsuri pregăteşte BNR
În vederea îmbunătăţirii stabilităţii financiare şi, implicit, a riscurilor la care este expus sistemul, BNR propune următoarele direcţii de acţiune:
n Creşterea disciplinei în plăţi. Numărul şi valoarea incidentelor de plată reclamate la BNR a crescut, fapt care demonstrează că "disciplina în plăţi solicită în continuare o atenţie aparte", relevă raportul citat. Soluţii: "publicarea pe site-ul BNR a tuturor persoanelor care au generat incidente de plată şi creşterea perioadei de interdicţie, în cazul acestor persoane, privind emiterea instrumentelor de plată".
n Modificarea sistemului de provizionare. Pentru a avea o imagine cât mai fidelă a riscului din creditarea bancară, BNR propune implementarea unui nou sistem de provizionare.
n O mai bună coordonare a politicilor macroeconomice. "BNR are capacitate limitată de a lupta singură împotriva inflaţiei", arată autorii Raportului. În aceste condiţii, "în lipsa unei mai bune coordonări între politica fiscală, a veniturilor şi cea monetară, va fi afectată inclusiv stabilitatea financiară".
n Reforma rapidă a sistemului de pensii. Restructurarea economiei, care necesită investiţii ridicate, "imprimă deficitului de cont curent un caracter persistent pe termen mediu". Autorii raportului BNR arată că, în acest sens, reforma sistemului de pensii este un pas necesar, deşi impactul asupra deficitului fiscal ar fi negativ. "Prin reorientarea sistemului financiar spre atragerea de resurse de pe piaţa internă se poate acţiona în direcţia cea bună", se mai precizează în Raportul BNR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite