In Incubatorul de Afaceri Petrila, dezvoltarea aptitudinilor e mai importanta decat profitul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei si Comertului a reabilitat si pus la dispozitie un grup de cladiri apartinand fostei exploatari miniere Lonea Pilier - Petrila, care functioneaza acum ca incubator de afaceri. In

Ministerul Economiei si Comertului a reabilitat si pus la dispozitie un grup de cladiri apartinand fostei exploatari miniere Lonea Pilier - Petrila, care functioneaza acum ca incubator de afaceri. In mai putin de 20 de luni, aici s-au dezvoltat intreprinderi cu profil de productie, servicii sau distributie; unele dintre ele "si-au luat zborul", cum se spune, dezvoltandu-se pe aproape intreg teritoriul tarii, altele mai asteapta inca relaxarea mediului de afaceri pentru a-si continua evolutia in afara Centrului. Dispunand de toate amena-jarile necesare pornirii unei intreprinderi pe cont propriu, Incubatorul Petrila este administrat de Agentia Nationala de Dezvoltare a Zonelor Miniere (ANDZM) - colectivul Petrosani, prin intermediul contractantului Enterprise PLC (UK). Reprezentantul acestei companii, Carmen Tarnovschi, precizeaza ca, in incubator, intreprinzatorii sunt acceptati in vederea demararii afacerii nu atat pentru eventualele profituri ce vor rezulta de pe urma ei, cat pentru exercitiul in sine al administrarii. "Una e sa explici in stanga si-n dreapta care ar fi afacerea ta, cu totul altceva este sa o conduci efectiv, in toate etapele dezvoltarii ei", ne-a declarat Carmen Tarnovschi. Iar facilitatile incubatorului completeaza exact acele minusuri ce stau in calea multor initiative: birourile sunt dotate cu calculatoare racordate permanent la internet, iar spatiile de productie au toate utilitatile necesare - curent electric, apa si canalizare.
Subventii avantajoase pentru firmele incubate
Cei mai avantajati dintre beneficiarii Centrului de Afaceri Petrila sunt firmele din categoria "incubate", care trebuie sa incheie un contract pe 18 luni cu developerul proiectului, Enterprise PLC (UK). Lor li se acorda cele mai substantiale subventii in fiecare dintre cele trei semestre, in sensul ca dintr-o chirie-standard de 1,5 USD/mp/luna se acopera 90% in primul semestru, 50% in cel de-al doilea si 25% in cel de-al treilea. Celelalte categorii de contracte si subventii sunt evidentiate in tabelul alaturat. O firma poate functiona in spatiul Centrului de Afaceri maximum trei ani de la instalare. Intre criteriile ce trebuie indeplinite de catre solicitanti se numara incadrarea in categoria IMM, viabilitatea planului de afaceri, potentialul de a crea noi locuri de munca, derularea de activitati legal inregistrate si autorizate. In prezent, Centrul este ocupat in proportie de peste 90%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite