Încrederea analiştilor în economia românească s-a prăbuşit în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul indicatorului calculat de CFA România a căzut luna trecută până la 33,3 puncte, de la 43,5 puncte în septembrie. În schimb, 57% dintre repondenţi au o poziţie neutră faţă de contextul economic actual, spre deosebire de cele 36% dintre repondenţi care au o perspectivă negativă asupra economiei româneşti.

În acelaşi timp, pentru următoarele 12 luni, 46% dintre repondenţi aşteaptă o înrăutăţire a contextului economic, 43% cred că acesta va rămâne la fel, iar 11% cred că situaţia se va înbunătăţi.

Indicatorul de încredere în economia românească pe care CFA România îl realizează pe baza răspunsurilor date de analiştii certificaţi CFA membri ai Asociaţiei a pierdut mai mult de 10 puncte în luna octombrie, ajungând la nivelul de 33,3 puncte. Indicatorul a avut o valoare de 43,5 puncte în septembrie, când a fost de asemenea în scădere la 49,3 în august şi 60,5 puncte în iulie.

Indicatorul reflectă perspectiva analiştilor financiari care deţin titlul de CFA (Chartered Financial Analyst) – cel mai înalt grad de recunoaştere a calităţilor şi profesionalismului unui analist financiar, la nivel internaţional. Iar deţinătorii acestei diplome sunt angajaţi în marea lor majoritate în cele mai importante instituţii financiare şi de consultanţă financiară din România.

La studiul realizat de CFA România au răspuns 27 de specialişti, iar 46% dintre aceştia (adică 13 persoane) cred că în următoarele 12 luni condiţiile economice în România se vor înrăutăţi. Spre comparaţie 43% dintre ei cred că situaţia va rămâne neschimbată, şi doar 11% cred într-o înbunătăţire a cadrului economic.

Evoluţia leului şi a pieţei de capital au făcut deasemeni obiectul studiului CFA România. Pentru următorele 12 luni spre exemplu, 39% dintre economiştii chestionaţi cred că indicele BET, care reflect situaţia pieţei de acţiuni româneşti, va rămâne aproximativ la aceleaşi valori, în timp ce 32% dintre aceştia cred că indicele va scădea, iar 21% mizează pe creşterea acestuia. 

În ceea ce priveşte cursul euro-leu, 25% dintre analişti chestionaţi cred că leul se va deprecia, 39% consideră că va avea o evoluţie liniară, iar 36% dintre repondenţi cred că leul se va aprecia în faţa monedei europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite