Încrederea în economia UE scade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria este singurul sector privit cu optimism de companii şi de consumatori. Indicele de încredere în economia UE a scăzut în luna mai, coborând pentru prima dată sub 100 de puncte, după o lungă perioadă de timp în care s-a menţinut peste acest prag.

Indicele încrederii în economie a scăzut, în luna mai, cu 1,9 puncte în UE şi cu 2,2 puncte în zona euro, potrivit biroului european de statistică, Eurostat.

În timp ce sectorul industrial a continuat să fie marcat de optimismul managerilor de companii, toate celelalte domenii - servicii, comerţ, construcţii şi servicii financiare - au înregistrat o percepţie negativă.

În privinţa indicelui încrederii consumatorilor, acesta s-a deteriorat atât în UE, cât şi în zona euro, cu câte trei puncte. Potrivit Eurostat, populaţia este îngrijorată mai ales de perspectivele economice.

Implicaţii majore

Cele mai accentuate scăderi ale încrederii consumatorilor s-au înregistrat în statele din sudul Europei şi în Marea Britanie. Indicele a coborât şi în rândul populaţiei germane şi franceze, în timp ce populaţia daneză este cea mai optimistă.

Potrivit economistului-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, acest indicator este alimentat de aşteptările legate de şomaj. Incertitudinea cu privire la stabilitatea locului de muncă, în contextul măsurilor de austeritate anunţate de statele europene, duce în mod natural la o scădere a încrederii. „Implicaţiile sunt majore.

Lipsa de încredere ne face să consumăm mai puţin, să economisim mai mult şi să ne îndatorăm puţin sau deloc", arată Dumitru. Economistul precizează că se pune, astfel, o frână puternică în faţa creditului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite