Încrederea economiştilor în industrie începe să scadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicele de încredere industrială calculat de Grupul de Economie Aplicată (GEA) pentru primul trimestru înregistrează pentru prima oară de la lansare, în urmă cu un an, o valoare negativă,

Indicele de încredere industrială calculat de Grupul de Economie Aplicată (GEA) pentru primul trimestru înregistrează pentru prima oară de la lansare, în urmă cu un an, o valoare negativă, singurele sectoare unde se aşteaptă o evoluţie pozitivă fiind industria mijloacelor de calcul şi metalurgia.
Indicele GEA este astfel negativ (-6), pe o scală de la -100 la +100, şi în scădere faţă de trimestrul precedent. Un indice negativ, dar mai bun decât media generală, se înregistrează în industria de maşini şi echipamente, prelucrarea cauciucului şi industria de confecţii.
Se aşteaptă producţii din ce în ce mai mici
"Asistăm la o deteriorare a încrederii industriale. Aceasta înseamnă că ritmul de creştere a producţiei industriale va încetini şi mai mult în primul trimestru 2006, putând chiar să înregistrăm ritmuri negative. De altfel, şi Buletinul de Conjunctură BNR 1/2006 prevede o încetinire a ritmului de creştere al producţiei industriale, pe baza cererii insuficiente. Conjuncturile nefavorabile şi rezultatele sub aşteptări din 2005 s-au acumulat şi au redus încrederea managerilor din industrie. Restructurarea din industrie nu s-a încheiat, ba chiar merge greu şi cu urmări neplăcute. Aşteptările privind profitul pe primul trimestru 2006 sunt majoritar negative (sold conjunctural negativ), la fel aşteptările privind numărul de angajaţi", se arată în Buletinul Indistrial GEA 1/2006.
Previziuni pesimiste privind profitul
Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, producţia industrială a înregistrat anul trecut o creştere brută de 2%, mai puţin de jumătate din avansul consemnat în 2004. Intervalul ianuarie-martie este primul trimestru, de la începutul lui 2005 încoace, în care aşteptările privind profitul sunt preponderent pesimiste, menţionează GEA. Printre cauzele deteriorării încrederii industriale se regăsesc reducerea comenzilor, precum şi scăderea profitului şi a numărului de angajaţi în 2005. Pe ansamblul anului 2005 se constată o egalitate între firmele care au reuşit creşterea profitului şi cele care au înregistrat scăderea profitului, soldul conjunctural fiind aproape de zero. Practic, aceasta înseamnă atât imposibilitatea de a beneficia în fapt de cota unică de 16% în 2005, cât şi limitarea resurselor financiare disponibile pentru reinvestire în 2006.
Angajatorii, de două ori mai puţini decât cei care concediază
Reducerea numărului angajaţilor din industrie, prognozată în fiecare din cele patru buletine industriale GEA din 2005, este confirmată pe ansamblul anului. Astfel, numărul firmelor care au concediat angajaţi este aproape dublu faţă de cel al firmelor în care s-au făcut noi anagajări. Soldul conjunctural aproape de zero al profitului şi soldul conjunctural puternic negativ al numărului de angajaţi pe ansamblul anului trecut justifică astfel o reducere a încrederii industriale la începutul noului an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite