Încrederea economiştilor în economia românească este în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicatorul calculat de CFA România, care măsoară sentimentul economiştilor cu privire la situaţia macroeconomică a României, a crescut în luna decembrie a anului trecut până la valoarea de 36,2 puncte – cea mai mare valoare a trimestrului patru. În acelaşi timp, şi indicatorul privind aşteptările acestora a fost în creştere, înregistrând nivelul de 38,5 puncte.

Astfel, în luna decembrie, doar 43% dintre economiştii chestionaţi consideră că situaţia se va înrăutăţi în următoarele 12 luni. Mai puţin decât la sondajul anterior, când 56% dintre repondenţi estimau o înrăutăţire a situaţiei în intervalul următoarelor 12 luni.

Situaţia economiei româneşti arată mai bine. Cel puţin pentru moment

Percepţia economiştilor cu privire la situaţia macroeconomică actuală a României s-a îmbunătăţit în luna decembrie. Indicatorul de încredere macroeconomică CFA România a crescut de la 29,5 puncte în noiembrie până la 36,2 puncte în ultima lună a anului trecut.
Potrivit comunicatului transmis de CFA România, în luna decembrie, doar 29% dintre economiştii chestionaţi consideră situaţia actuală a mediului de afaceri din România ca fiind proastă, în timp ce 66% dintre aceştia aveau o atitudine neutră, iar 6% considerau să situaţia este bună.

Cifrele arată ceva mai bine decât rezultatele sondajului publicat cu o lună în urmă, când 44% dintre repondenţi considerau că situaţia curentă a mediului de afaceri era proastă, doar 53% aveau o atitudine neutră, şi doar 3% spuneau că situaţia este bună. Nivelul de încredere este însă în continuare la niveluri extrem de scăzute.

Luna decembrie a consemnat o îmbunătăţire a indicatorului de încredere macroeconomică. Principala cauză a încrederii scăzute în evoluţia economică viitoare, continuă să fie mediul extern” explică Adrian Codirlaşu reţinerea economiştilor cu privire la perspectivele următoarelor 12 luni.

Perspective într-un ton mai optimist, şi nu prea

În ceea ce priveşte aşteptările pentru următoarele 12 luni, sondajul CFA România arată deasemeni o îmbunătăţire a percepţiei economiştilor. În luna decembrie, indicatorul care măsoară sentimentul economiştilor cu privire la evoluţiile macroeconomice pentru următoarele 12 luni, a înregistrat valoarea de 38,5 puncte, în creştere faţă de luna noiembrie, când a înregistrat valoarea de 31,1 puncte.

Rezultatele detaliate ale sondajului arată că, în luna decembrie, 43% dintre repondenţi se aşteaptă la o înrăutăţire a condiţiilor, 37% la menţinerea acestora. Prin comparaţie, cu o lună în urmă, 56% dintre repondenţi estimau o înrăutăţire a mediului de business 28% credeau în menţinerea aceluiaşi cadru.

Analizând cifrele din decembrie, observăm că în continuare indicele este în teritoriu negativ, atât cu privire la condiţiile actuale cât şi în ceea ce priveşte perspectivele viitoare” spune Dorin Badea, Preşedinte al CFA România. “Pe de altă parte însă, remarcăm un trend de îmbunătăţire a valorii indicelui, acesta ajungând la cea mai mare valoare din trimestrul patru. Indicele se situează însă în continuare mult sub valorile înregistrate în vară şi în prima parte a anului”. Aceste evoluţii sunt influenţate în opinia acestia, pe de o parte de apropierea indicatorilor macroeconomici româneşti de ţintele bugetate sau asumate prin acordul cu FMI, iar pe de altă parte de riscurile ridicate la nivel global, şi de perspectivele scăzute de creştere ale economiei naţionale, ca urmare a deficitelor structurale încă nerezolvate.

Mai puţini economişti cred în deprecierea leului faţă de euro

Economiştii chestionaţi de CFA România au răspuns şi unor întrebări cu privire la evoluţia pieţei de capital şi a raportului EUR-RON.
Astfel, potrivit chestionarului realizat în luna decembrie, 43% dintre repondenţi se aşteaptă ca în următoarele 12 luni indicele BET să scadă, 12,34% spun că indicele va rămâne la aproximativ aceleaşi niveluri, iar 23% consideră că BET-ul va creşte. Prin comparaţie, în luna noiembrie, 44% se aşteptau la scăderea indicelui, 31% estimau menţinerea acestuia, iar 25% la creştere.

În ceea ce priveşte evoluţia monedei naţionale, raportul CFA arată că, pentru următoarele 12 luni, ar putea să se aprecieze – potrivit a 20% dintre repondenţi, să se menţină stabil – potrivit estimărilor a 43% dintre aceştia, şi să se deprecieze – în conformitate cu estimările a 37% dintre economiştii chestionaţi.
Cifrele arată mai bine decât cele publicate în luna noiembrie, 56% dintre repondenţi considerau că în următoarele 12 luni leul se va deprecia, 19% spuneau că va rămâne stabil, şi 25% se aşteptau la aprecierea monedei naţionale în raport cu euro.

Doar 100.000 de persoane din întreaga lume deţin titlul de CFA

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, prin care se doreşte cuantificarea anticipaţiilor analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an, a fost lansat în mai 2011.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membrii ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor de CFA. Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere maximă) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente – referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi anticipaţiile acestora pentru un orizont de timp de un an – cu privire la mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.

Titlul de CFA este unul dintre cele mai prestigioase distincţii în lumea profesioniştilor din domeniul financiar. Administrat de CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale. Astăzi în lume, există circa 100.000 de deţinători ai acestui titlu, majoritatea afiliaţi celor aproximativ 136 de societăţi membre ale CFA Institute.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite