Încrederea economiştilor în economie, în revenire. Leul şi bursa, potenţial de creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indicatorul care măsoară percepţia economiştilor români cu privire la situaţia macroeconomică a României a înregistrat o îmbunătăţire spectaculoasă în martie, până la nivelul de 52,1 puncte. Din sondajul realizat de CFA România mai reise că, pentru următoarele 12 luni, 54% dintre repondenţi se aşteaptă ca indicele bursei de la Bucureşti să crească, iar 39% dintre cei aceştia se aşteaptă ca leul să se aprecieze în fa

Încrederea finanţiştilor români, cu privire la situaţia şi perspectivele economiei locale din punct de vedere macro, continuă să se îmbunătăţească. În luna martie, indicatorul a înregistrat o îmbunătăţire spectaculoasă, ajungând la nivelul de 52,1 puncte, de la 36,3 puncte cu o lună în urmă.

Optimismul finanţiştilor români poate fi pus într-o bună măsură pe seama îmbunătăţirii situaţiei la nivel european, spune Adi Codirlaşu, Vice-Preşedinte CFA România. “Îmbunătăţirea indicatorului de încredere macroeconomică a fost s-a produs în special pe seama anticipaţiilor. Principalul motiv al creşterii încrederii cred că este îmbunătăţirea percepţiei referitoare la evoluţia economiei globale, şi în special a celei europene, unde s-a realizat restructurarea datoriei Greciei, iar BCE injectat masiv lichiditate” a declarat acesta pentru Forbes România, subliniind însă faptul că în ciuda acestui salt spectaculos, indicatorul rămâne în continuare într-o zonă neutră, care reflectă gradul ridicat de incertitudini care încă persistă. “O altă explicaţie pentru creşterea încrederii poate fi şi îmbunătăţirea aşteptărilor de creştere a veniturilor populaţiei, care poate fi pusă pe seama majorării salariilor în sectorul public” a completat Codirlaşu.

Aceste explicaţii ar putea sta dealtfel şi la baza creşterii, la fel de spectaculoase, a indicatorului care reflectă evoluţia aşteptărilor economiştilor cu privire la situaţia macroeconomică a României: acesta a sărit de la 40,6 puncte în februarie la 62,2 puncte în martie.

Venituri stabile, leu cu potenţial de apreciere, BET pe trend ascendent

Sondajul, realizat de CFA România, la care au răspuns un număr de 28 de specialişti deţinători ai titlului de CFA, care lucrează în mediul financiar-bancar local, arată că aceştia sunt mai degrabă optimişti cu privire la evoluţia veniturilor populaţiei în următoarele 12 luni. 54% dintre repondenţi consideră ca acestea vor rămâne la actualul nivel, 32% cred că acestea vor creşte şi doar 14% iau în calcul o scădere.
Pentru investitori şi pentru cei care au rate sau credite în moneda unică, interesantă este însă perspectiva acestora cu privire la evoluţia pieţei de capital autohtone şi a raportului dintre euro şi leu.

Astfel, pentru următoarele 12 luni 54% dintre repondenţi se aşteaptă la o creştere a indicelui BET- care reflectă evoluţia de ansamblu a Bursei de la Bucureşti, 36% iau în calcul o evoluţie liniară, şi doar 11% estimează o scădere.

În ceea ce priveşte însă evoluţia monedei naţionale în raport cu euro, poziţia acestora este mult mai echilibrată. Cu toate acestea, 39% dintre repondenţi consideră că leul se va aprecia în faţa monedei unic şi doar 36% cred că moneda noastră se va deprecia. În acelaşi timp, 25% dintre repondenţi nu iau în calcul nici o schimbare în respectivul raport.

Preţul ţiţeiului este estimat să crească

Pe plan extern, raportul CFA România arată că ar trebui să luăm în calcul creşterea preţului la petrol, şi deci o eventuală scumpire a benzinei, şi probabil o menţinere, sau chiar o depreciere a condiţiilor macroeconomice la nivel global, în următoarele 12 luni. Astfel,
46% dintre repondenţii sondajului cred că situaţia din punct de vedere macroeconomic la nivel global se va menţine la actualele niveluri, iar 39% consideră că aceasta se va înrăutăţi. Doar 14% dintre subiecţi iau în calcul o îmbunătăţire a situaţiei globale în următorul an.

Iar această evoluţie nu este deloc încurajatoare, dacă este privită în corelaţie cu aşteptările acestora cu privire la evoluţia preţului ţiţeiului. Pentru 57% dintre repondenţi, preţul ţiţeiului Brent va creşte în următoarele 12 luni, pentru 14% dintre aceştia va rămâne relativ la acelaşi nivel, şi doar 29% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la scădere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite