Încrederea în economie a scăzut dramatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pesimismul investitorilor se referă la construcţii şi consum Indicele de încredere în economia românească a scăzut în iulie cu 1,5 puncte faţă de iunie, la 101,4 puncte - nivel

Pesimismul investitorilor se referă la construcţii şi consum

Indicele de încredere în economia românească a scăzut în iulie cu 1,5 puncte faţă de iunie, la 101,4 puncte - nivel nemaiatins în ultimul an, potrivit Comisiei Europene.

România urmează - din punctul de vedere al încrederii investitorilor - o tendinţă descendentă, asemenea celor mai multe din statele UE.

Creşteri ale încrederii au fost înregistrate la trei indicatori din cinci, însă optimismul privind evoluţia industriei, serviciilor şi a comerţului a fost contracarat de pesimismul pentru consum şi construcţii, conform datelor publicate de Directoratul General pentru Economie şi Afaceri din cadrul Comisiei Europene (CE).

Încrederea în industria locală a crescut cu un punct, dar managerii estimează creşteri de preţuri şi scăderi ale numărului de salariaţi la acest capitol.

Pe de altă parte, pentru trimestrul al treilea, aceştia estimează o evoluţie pozitivă a exportului, a comenzilor industriale, precum şi a producţiei. În ce priveşte serviciile, încrederea a crescut cu 17 puncte, România fiind pe poziţia a opta în UE, la egalitate cu Cipru. Pentru acest indicator, managerii estimează mărirea numărului de angajaţi.

Situaţia gospodăriilor s-a înrăutăţit

Încrederea în consum s-a diminuat cu 15 puncte, acest indicator înregistrând scăderi în ce priveşte încrederea la toate statele membre.

În iulie, potrivit datelor prezentate, s-au înrăutăţit atât situaţia financiară a gospodăriilor, cât şi situaţia economică generală din ultimele 12 luni. În schimb, între iulie 2007 şi iulie 2008 au crescut preţurile, o evoluţie similară acestora fiind prognozată şi pentru următoarele 12 luni.

Pentru comerţ, încrederea s-a apreciat cu 22 puncte, evoluţie similară celei din Cehia, plasând România pe poziţia a doua între statele comunitare, după Slovenia. Managerii consultaţi estimează că angajările de personal vor evolua pozitiv în acest sector.

Încrederea în construcţii a coborât cu 7 puncte, cel mai rău la acest capitol stând Marea Britanie, cu o diminuare de 36 de puncte. Pentru perioada următoare se estimează o diminuare a numărului de salariaţi, precum şi o creştere a preţurilor.

Previziuni sumbre în zona euro

Datele Directoratului general pentru Economie şi Afaceri al CE arată că, în luna iulie, încrederea în economie a scăzut în mod abrupt faţă de luna iunie, atât în statele din cadrul Uniunii Europene, cât şi în zona euro, cu 5,8, respectiv 5,3 puncte, la 88,7 şi 89,5 puncte.

Acesta este cel mai puternic declin înregistrat faţă de luna anterioară din octombrie 2001. Scăderea încrederii în economie este cauzată de pesimismul legat, în principal, de evoluţia serviciilor şi a comerţului.

Şi celelalte domenii analizate - industrie, construcţii şi retail - au fost caracterizate, în iulie, de diminuări ale sentimentului de încredere privind evoluţia ulterioară. Cele mai mari scăderi ale gradului de încredere au fost înregistrate în Italia (9,6 puncte) şi Marea Britanie (7,2 puncte), urmate de Franţa - 4,7 puncte - şi Germania (4,2 puncte).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite