Încrederea în economia germană în creştere pentru a şasea lună consecutiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sentimentul companiilor germane cu privire la climatul economic continuă să se îmbunătăţească, şi chiar într-un ritm mai rapid decât estimările economiştilor. Indicele Ifo a crescut în luna aprilie până la 109,9 puncte, cel mai ridicat nivel din iulie 2011 până în prezent.

Indicele Ifo, calculat de institutul de studii economice IFO cu sediul în Munchen, şi care reflectă percepţia reprezentanţilor companiilor cu privire la situaţia mediului de business, a crescut în aprilie până la nivelul de 109,9 puncte, de la 109,8 puncte în martie, atingând astfel cel mai ridicat nivel din iulie 2011 până în prezent.

Evoluţia indicelui, care reflectă perspectiva a circa 7.000 de companii germane, este cu atât mai spectaculoasă cu cât pieţele şi analiştii luaseră în calcul o scădere a acestuia până la nivelul de 109,5 puncte, potrivit unui sondaj realizat de Reuters. “Impactul celui mai recent val al crizei europene asupra încrederii în economia germană este extrem de modest” a declarat Christian Shultz, economist în cadrul Berenberg Bank pentru agenţia de presă Reuters. “Fundamentele solide ale economiei germane continuă să cântărească mai mult decât eventualele implicaţii ale unor factori externi” a completat acesta.

Citeşte pe Forbes.ro mai multe despre evoluţia şomajului în principala economie a Europei

Cifrele raportului Ifo, care au completat perspectiva pozitivă cu privire la economia germană dată de indicatorul, publicat cu doar câteva zile în urmă de ZEW – care arăta deasemeni că încrederea în economie a ajuns la noi maxime ale ultimilor ani – au determinat aprecierea monedei unice în faţa dolarului până la nivelul maxim atins în cursul şedinţei, iar randamentele contractelor futures cu suportul pe obligaţiunile germane au scăzut.

Citeşte aici care ar fi efectele dezintegrării zonei euro asupra economiei germane

Economiştii Institutului Ifo spun însă că recentele turbulenţe induse în pieţe de temerile legate de viitorul Spaniei şi al Italiei nu au fost însă cuprinse în raportul pentru luna aprilie, şi că acestea s-ar putea reflecta în evoluţia respectivului indicator în lunile următoare, când valorile acestuia ar putea reveni pe trend descendent.

Aceştia susţin însă că cererea mare de produse germane venită dinspre pieţe precum SUA sau China, vor continua să susţină evoluţia pozitivă a exporturilor germane.

Citeşte pe Forbes.ro care sunt problemele de care principalul motor economic al lumii, China, s-ar putea lovi

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite