Închirierea ţinutelor de gală, o afacere care merge bine în preajma Sărbătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a deţine o afacere profitabilă, nu trebuie neapărat să investeşti sume exorbitante. E necesar în primul rând să răspunzi cerinţelor pieţei, oferind clienţilor soluţii avantajoase.

Pentru a deţine o afacere profitabilă, nu trebuie neapărat să investeşti sume exorbitante. E necesar în primul rând să răspunzi cerinţelor pieţei, oferind clienţilor soluţii avantajoase. Un astfel de business este închirierea ţinutelor de gală. La modă în marile capitale ale Europei, dar în special în Italia, afacerea a ajuns şi în România. şi se dovedeşte a fi profitabilă.
Marinei Guja i-a venit ideea deschiderii unui salon de rochii de firmă "pentru o seară" pe când se afla în Italia. Ca şi în România, nu orice femeie îşi permite să îşi cumpere, la fiecare "ocazie", o ţinută elegantă, pe care oricum n-o poate purta de mai multe ori. Drept care italiencele apelează la saloanele care oferă spre închiriere rochii de seară atât de firmă, cât şi aparţinând unor creatori mai puţin cunoscuţi. Acum, şi româncele au la îndemână această variantă, de a închiria cu ziua ţinute purtând însemnele unor designeri italieni, şi nu numai.
Investiţia se amortizează la trei-patru contracte încheiate
"Spre exemplu, la Milano şi la Roma, afacerea este în floare. Investiţia diferă în funcţie de mai multe aspecte, dar succesul este garantat. Sper ca şi în România acest tip de afacere să prindă", spune Marina Guja. Investiţia de aproximativ 10.000 de euro constă aşadar în câteva zeci de ţinute noi atât pentru doamne, cât şi pentru copii, care aparţin unor creatori italieni cunoscuţi. "Preţurile lor variază, astfel încât să-şi poată permite o astfel de rochie şi o doamnă cu un venit mic. Dar, în acelaşi timp, vrem să satisfacem şi pretenţiile femeilor cu un venit peste mediu", spune Marina. O seară într-o ţinută semnată de un creator italian poate costa aşadar între 180 şi 600 de lei, în timp ce închirierea unei rochii "de prinţesă" pentru fetiţe costă între 30 lei şi maximum 70 de lei. "Clientul semnează un contract, prin acesta obligându-se să achite integral costul rochiei. În momentul returnării, i se înapoiază diferenţa, oprindu-i-se doar chiria propriu-zisă", explică aceasta. Clientul poate pleca de la salon nu doar îmbrăcat, ci şi cu accesoriile necesare care pot fi chiar şi importate, la comandă. "Costul unei ţinute se amortizează în urma închirierii de trei sau patru ori. Cererea este mare, mai ales pentru că saloanele de acest tip existente pe piaţă se axează strict pe rochiile de mireasă, oferta de închiriere a rochiilor de seară fiind aproape inexistentă", apreciază Marina Guja. Aceasta se va extinde anul viitor, oferind şi ţinute de gală pentru domni şi băieţi.
În provincie, businessul nu este atât de profitabil
Afaceri similare există şi în ţară. Oferta este mai modestă, constând în ţinute autohone, dar şi puterea mai scăzută de cumpărare a locuitorilor fac ca businessurile să se menţină doar pe linia de plutire. "Cine are bani nu mai vine la mine să închirieze, ci se duce să cumpere", spune Eder Eva, reprezentantul unui salon de acest tip din Oradea. Potrivit acesteia, acum doi ani, spre exemplu, în această perioadă avea deja peste 10 cereri - atât ţinute elegante pentru Revelion, cât şi pentru copii, necesare serbărilor. Până în acest an nu are însă nici una. "Provincia nu se compară cu Bucureştiul. Nu există posibilitatea financiară necesară pentru a urma trendul. Aici se oferă spre închiriere creaţii româneşti", argumentează Eder Eva.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite