Începe marketingul pentru eurobonduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor are misiunea de a obţine, în primă fază, 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale de capital, la o scadenţă cât mai mare şi o dobândă cât mai mică. Autorităţile şi aranjorii platformei de titluri de stat pe termen mediu dau azi startul întâlnirilor de promovare externă a economiei româneşti.

La opt luni de la anunţul de lansare a platformei Medium Term Notes (MTN), Ministerul Finanţelor începe marketingul programului prin care vrea să atragă până la 7 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale de capital, pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice. Invitaţia de participare la licitaţia de contractare a serviciilor de asistenţă juridică a fost publicată la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.

De atunci, nenumărate contestaţii au îngreunat procedura de alegere a avocaţilor care să reprezinte programul, astfel că România a ratat câteva momente prielnice pentru a atrage finanţare străină. „România are capacitatea să iasă pe pieţele externe, poate să atragă bani suficienţi şi la scadenţe mult mai mari faţă de ce reuşeşte să atragă de pe piaţa internă. Dar cred că un asemenea moment a fost pierdut", declara, la 18 aprilie, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, pentru „Adevărul".

Preţ mai bun

Potrivit şefului misiunii FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, România poate obţine prin emisiunea de eurobonduri, din această lună, un preţ similar sau mai bun decât anul trecut, datorită intensificării redresării economice. „Sunt un observator extern, dar nu aş fi surprins dacă randamentul care va fi obţinut de autorităţi va fi comparabil sau uşor mai bun decât cel de anul trecut", a afirmat Franks într-un interviu acordat Reuters. Ultima vânzare de titluri de stat denominate în moneda unică a avut loc în martie 2010, când Finanţele au atras un miliard de euro cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape patru ori şi a fost considerată un succes, atât de analişti români, cât şi străini. Întâlnirile de prezentare, care încep astăzi, sunt extrem de importante pentru obţinerea unei scadenţe cât mai lungi, la o dobândă cât mai mică. Prima tragere are o valoare indicativă între 550 de milioane de euro şi 1,5 miliarde de euro. „Prima de risc pentru România a scăzut, situaţia macroeconomică este mai bună, economia îşi revine, iar deficitul de cont curent rămâne relativ scăzut", a arătat Franks. Oficialul Fondului a adăugat că FMI menţine estimarea privind o creştere economică de 1,5% în acest an, dar datele peste aşteptări din primul trimestru sugerează că avansul ar putea atinge 2%.

Vânzare de imagine

Întâlnirile dintre reprezentanţii Finanţelor, ai BNR, aranjorii platformei MTN şi investitorii în titluri de stat debutează astăzi, la Londra. Echipa românească va face un road-show în principalele centre financiare din Europa şi va încerca să vândă, cât mai bine, imaginea României. Criza statelor periferice zonei euro constituie, în viziunea multor analişti, un avantaj, în condiţiile în care investitorii în datorii suverane vor alege să-şi plaseze banii în titlurile unor state cu prime de risc mai mici decât cele ale Greciei sau Portugaliei.

În plus, semnalele pozitive cu privire la economia românească aduc un plus de credibilitate. Potrivit economistului-şef al BERD, Peter Sanfey, economia României nu se va întoarce în recesiune, indiferent de cum va evolua situaţia din Grecia, iar băncile elene vor continua să-şi sprijine subsidiarele. Valoarea indicativă a sumei pe care Finanţele vor s-o atragă, în acest an, prin MTN este de 1,8 miliarde de euro, în condiţiile în care nevoia totală de finanţare pentru acest an este de aproximativ 21 de miliarde de euro.

1,5 miliarde de euro este valoarea indicativă a sumei pe care Finanţele vor s-o atragă în emisiunea de titluri de stat din această lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite