Încep şi SUA să salveze state, după modelul UE?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama vrea să vină încă o dată în ajutorul statelor care au împrumutat deja miliarde de dolari de la guvern, informează „The New York Times“.

O mare parte din aceşti bani a mers către achitarea ajutoarelor de şomaj. Situaţia este cu atât mai delicată pentru americani cu cât rata şomajului din SUA rămâne aproape de 10%.

Practic, planul preşedintelui presupune acordarea unei perioade de graţie de doi ani acestor state, timp în care majorările de taxe şi impozite nu se vor aplica angajatorilor, iar autrităţile locale nu vor plăti dobânzile aferente creditelor contractate.

„Oferim ajutor unor state care au fost nevoite să se împrumute şi care încă nu au reuşit să-şi achite datoriile", a declarat Robert ­Gibbs, secretarul de presă al Casei Albe.

Oficiali din Administraţia Obama au declarat că propunerea va fi inclusă în planul bugetar pe 2012, care va fi prezentat de preşedintele american săptămâna viitoare. Imediat, propunerea s-a lovit de opoziţia republicanilor.

Democraţii cred însă că, în final, aceştia vor accepta iniţiativa pentru că „ea presupune o amânare fiscală pentru statele afectate grav de criză, în timp ce economia rămâne fragilă", arată publicaţia americană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite