Încep conflictele de iarnă între Rusia şi Ucraina. Prima temă: petrolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a avertizat trei state din Uniunea Europeană, respectiv Cehia, Ungaria şi Slovacia, că livrările de ţiţei prin conducta Drujba ar putea fi sistate din cauza unor conflicte cu Ucraina.

„Guvernul slovac a fost informat printr-o scrisoare a Ministerului rus al Energiei, în baza sistemului de avertizare precoce, că ar putea exista sistări ale livrării de petrol către trei ţări membre UE, din cauza diferendelor nerezolvate dintre Rusia şi Ucraina privind tranzitul ţiţeiului“, relatează AFP, citând un comunicat al guvernului slovac.

Această situaţie, care probabil că este provocată de un diferend privind tariful de tranzit între Moscova şi Kiev, aminteşte de sistarea livrărilor cu care s-au confruntat Slovacia şi Cehia în vara lui 2008, mai arată agenţia de presă.

Totodată, conflictele dintre cele două state au dus la sistarea alimentării cu gaze pentru consumatorii europeni timp de aproape trei săptămâni în ianuarie 2009. Pe parcursul acestui an, Comisia Europeană a avertizat statele membre să îşi ia măsuri de precauţie în eventualitatea izbucnirii unei noi crize a gazelor în această iarnă, din aceleaşi motive.

Un sfert din gazul consumat de europeni provine din Rusia, iar 80% din aceste volume tranzitează Ucraina.

Relaţiile dintre cele două state vor depinde de rezultatele alegerilor prezidenţiale din Ucraina, care vor avea loc pe 17 ianuarie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite