Încă un ghimpe în coasta companiilor de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să încheie un nou acord preventiv de un miliard de euro cu Banca Mondială, care va impune noi condiţii în societăţile de stat şi în sistemul de sănătate.

Autorităţile române negociază cu reprezentanţii Băncii Mondiale o linie de credit de tip preventiv în valoare de un miliard de euro, pentru a susţine bugetul ţării, a declarat François Rantrua, country manager pentru România al instituţiei internaţionale, într-un interviu pentru Bloomberg. Guvernul urmează să decidă mai târziu dacă va accesa sau nu fonduri din acest acord, a mai spus Rantrua.

Potrivit acestuia, după aprobarea liniei de credit, Banca Mondială se va alătura FMI şi Comisiei Europene în cadrul acordului financiar preventiv cu România. FMI şi CE pun la dispoziţia Guvernului cinci miliarde de euro, pentru a fi accesate în cazul unor turbulenţe pe pieţele financiare, dar până acum nu a fost cazul. „România va trebui să îndeplinească anumite măsuri, aflate în prezent în discuţie. Durata liniei de credit poate fi de până la trei ani", a spus Rantrua.

De ce avem nevoie de Banca Mondială

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat în decembrie că autorităţile române vor încheia în primăvara anului acesta un nou acord cu Banca Mondială, de tip preventiv, similar celui cu FMI, cu ajutorul căruia România va putea lua bani de la instituţia internaţională dacă va fi necesar.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat la finele anului trecut, la TVR, că se discuta încă de atunci o continuare a acordului cu Banca Mondială: „Noi ne bazăm pe Banca Mondială în expertiza pe care o are în sănătate şi în domeniul companiilor. Avem nevoie de Banca Mondială pentru expertiză".

Pe de altă parte, Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a confirmat informaţiile publicate de „Adevărul" în ediţia de weekend, potrivit cărora Fondul va scădea prognoza de creşterea economică a României din acest an. „În momentul de faţă, există discuţii între autorităţi, Fondul Monetar şi Comisia Europeană pentru noua prognoză a creşterii economice pe 2012. Ea nu va fi mult diferită faţă de cea din toamnă. Probabil va avea o uşoară decelerare, în linie cu ceea ce se întâmplă în Europa", a spus Tănăsescu la postul de radio RFI.

Vineri, delegaţia condusă de Jeffrey Franks, care se află la Bucureşti pentru a patra evaluare a acordului preventiv, s-a întâlnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, şi cu companiile din energie. Cu o zi înainte, joi, după o discuţie cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, Franks le-a spus ziariştilor că nu va face nicio declaraţie oficială până la finalul vizitei, la data de 6 februarie. Singurele cuvinte pe care le-a schimbat cu reprezentanţii presei au fost referitoare la vremea de afară. „Iubesc zăpada!", a spus Franks.

1 miliard de euro vrea să împrumute România de la Banca Mondială, în cadrul noului acord preventiv.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite