Încă o şmecherie cu energia ieftină: Patinoarul Braşov, un nou "băiat deştept"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica a încheiat în vara anului trecut un nou contract direct privind livrarea de energie, deşi legislaţia interzice astfel de tranzacţii. Beneficiarul este Patinoarul Olimpic din Braşov, oraş unde şeful de atunci al Hidroelectrica este consilier local. Contractul a fost prelungit în această vară de actuala conducere a companiei. Patinoarul din Braşov plăteşte un preţ la jumătate faţă de societăţile care organizează

Credeţi cumva că era de glorie a „băieţilor deştepţi" din energie a trecut şi că nimeni nu mai poate intra în această gaşcă? Ei bine, la cinci ani de la declanşarea scandalului-monstru pe marginea contractelor încheiate în mod direct de Hidroelectrica, a fost parafată o nouă tranzacţie de acest tip.

Semnarea de contracte directe a fost interzisă încă din 2006 printr-un ordin al ministrului Economiei de atunci, Codruţ Şereş, document asumat de toţi oficialii care s-au perindat la conducerea ministerului, iar producătorii de energie de stat trebuie să vândă toată electricitatea disponibilă pe bursa OPCOM.

Cu toate acestea, în vara anului trecut, Hidroelectrica a semnat un contract bilateral cu un nou client - Patinoarul Olimpic Braşov, aflat în subordinea Primăriei din acest municipiu. Informaţia apare în raportul pentru 2010 al administratorilor Hidroelectrica, publicat în urmă cu trei săptămâni de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei.

Descărcaţi de aici raportul pentru 2010 al administratorilor Hidroelectrica.

Cantitatea de energie livrată de Hidroelectrica patinoarului, 965 MWh în ultimele cinci luni ale anului trecut, este mică relativ la celelalte contracte cu „băieţii deştepţi". Însă şi preţul este extrem de mic, 140 de lei pe MWh. Spre comparaţie, Metrorex, un consumator comercial care şi-a ales furnizorul de energie în urma unei licitaţii, plăteşte 260 de lei pe MWh, în condiţiile în care utilizează mult mai multă energie (circa 15.000 de MWh doar într-o lună).

Director la Hidroelectrica şi consilier local la Braşov

La momentul semnării contractului, 30 iulie 2010, director general al Hidroelectrica era Mihai David, care deţinea în acelaşi timp şi funcţia de consilier local la Braşov. El a fost înlocuit la şefia societăţii de Constantin Trihenea la 1 ianuarie 2011, dar a rămas membru în Consiliul de Administraţie al companiei de stat. David nu a putut fi contactat pentru a explica de ce patinoarul a avut acces la energia hidro.

În schimb, biroul de presă al Hidroelectrica a precizat, la solicitarea ziarului „Adevărul": „Patinoarul Olimpic Braşov este un obiectiv pus în funcţiune în anul 2010, de importanţă naţională în domeniul turismului şi sportului, urmând ca acesta să găzduiască evenimente internaţionale cum ar fi Festivalul Olimpic al Tineretului European din februarie 2013, dar şi competiţii naţionale". Reprezentanţii producătorului de energie au adăugat că preţul din acest contract este „mult peste cel minim aprobat de Consiliul de Administraţie pentru vânzarea pe piaţa concurenţială a energiei electrice".

La rândul lor, reprezentanţii Primăriei Braşov ne-au declarat că „Hidroelectrica a fost aleasă ca furnizor de energie deoarece oferea cele mai bune condiţii atât în privinţa furnizării serviciului, cât şi a preţului". Această declaraţie este cel puţin ironică, întrucât nu există pe piaţă energie mai ieftină decât cea hidro.

Cum a alunecat Trihenea pe gheaţă

Atât edilii braşoveni, cât şi reprezentanţii Hidroelectrica au precizat că acest contract a fost încheiat la data de 30 iulie 2010, însă, mai departe, informaţiile furnizate de cei doi parteneri se bat cap în cap. În timp ce autorităţile de la poalele Tâmpei spun că acest contract a fost semnat pentru livrarea energiei în intervalul 1 august - 31 decembrie 2010, oficialii Hidroelectrica au arătat că perioada derulării contractului este de un an, cu posibilitate de prelungire.

Surse apropiate tranzacţiei ne-au declarat că acest contract a fost încheiat pentru perioada indicată de Hidroelectrica şi, mai mult, chiar a fost prelungit de actuala conducere a companiei, iar patinoarul continuă să primească energie hidro şi astăzi. Contactat telefonic pentru a confirma oficial această informaţie, Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica, ne-a spus, vineri, la ora 14.30: „Sunt în weekend şi mă aflu într-o locaţie unde nu pot da declaraţii. Ne auzim săptămâna viitoare, dar nu luni, că e liber".

„Băieţii deştepţi", ajutaţi de Pinalti

Întrebaţi prin ce metode a fost încheiată tranzacţia, responsabilii Hidroelectrica au menţionat, în răspunsul oficial: „Contractul a fost încheiat în baza prevederilor Notei MECMA aprobate de domnul ministru Adriean Videanu", fără alte detalii. Sursele amintite ne-au explicat despre ce notă a lui Videanu este vorba. În acea perioadă, pentru a ajuta producătorii de cărbune, Ministerul Economiei a pus la cale un export de energie. La această tranzacţie a participat şi Hidroelectrica, pentru ca preţul coşului să fie mai mic. Directorul de atunci, Mihai David, a profitat astfel de o derogare de la ordinul de a vinde toată energia pe bursă, derogare dată de minister pentru electricitatea destinată exportului.

Exportul de energie de atunci a fost şi el unul „cu cântec". „Adevărul" a scris anul trecut că tranzacţia s-a făcut printr-o firmă apropiată primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, cu ajutorul omului său din minister - secretarul de stat Claudiu Stafie.

Acelaşi Patinoar Olimpic din Braşov, inaugurat în februarie 2010, a mai fost implicat într-un scandal. „Gazeta Sporturilor" a scris anul trecut că investiţia pentru construcţia amplasamentului - 12 milioane de euro - este de trei ori mai mare decât în cazul unui patinoar similar din Ungaria.

„Mittal Steel" sau „Mittal Steal"?

Dintr-o greşeală de redactare, în raportul administratorilor Hidroelectrica, document cât se poate de oficial, numele combinatului Mittal Steel Galaţi, unul dintre „băieţii deştepţi" care beneficiază de energie ieftină, apare scris „Mittal Steal" (to steal = a fura).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite