Încă o lovitură de la Moody’s pentru Hidroelectrica: a retrogradat-o cu două trepte şi a retras ratingurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de evaluare Moody’s a retrogradat astăzi ratingurile Hidroelectrica pentru datorii pe termen lung şi pentru default cu două trepte, la nivelul "Caa1", cu perspectivă negativă, şi a retras totodată calificativele, ca urmare a intrării în insolvenţă a companiei.

Decizia de revizuire în scădere a ratingurilor finalizează procedura de evaluare începută pe 20 iunie 2012, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Moody's a coborât, la 20 iunie, cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la "Ba1" la "B2", după ce compania şi-a cerut insolvenţa, şi a atribuit perspectivă negativă, avertizând că ar putea urma o nouă retrogradare.

"Retrogradarea cu două trepte a ratingurilor Hidroelectrica la nivelul Caa1 vine după confirmarea intrării voluntare în insolvenţă a companiei, de către Tribunalul Bucureşti, pe 20 iunie 2012", a declarat Richard Miratsky, vicepreşedinte la Moody’s.

El a arătat că ratingul "Caa1" reflectă riscul semnificativ de default (încetare de plăţi) şi lipsa de predictibilitate a evoluţiilor viitoare la Hidroelectrica, în cadrul procedurilor de insolvenţă.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a intrat în insolvenţă în 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie al companiei.

Consiliul de Administraţie a motivat intrarea în insolvenţă prin scăderea cifrei de afaceri şi a creşterii datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" şi a secetei din 2011.

O analiză a ageneţiei Moody's, dată publicităţii săptămâna trecută, arăta că intrarea Hidroelectrica în insolvenţă influenţează negativ situaţia financiară a Guvernului şi, implicit, profilul de credit al României, deoarece creşte probabilitatea plăţii datoriilor companiei de la bugetul de stat şi întârzie privatizarea.

Analiştii agenţiei de evaluare financiară arătau că insolvenţa Hidroelectrica stabileşte un precedent, fapt ce generează incertitudine în rândul creditorilor celorlalte companii de stat din România.

"Mai mult, motivaţia oficială a companiei pentru declararea insolvenţei este reorganizarea, şi nu falimentul, ceea ce sugerează că eventuale măsuri mai puţin extreme de reorganizare ori nu au fost luate în calcul, ori nu au fost posibile, ceea ce indică deficienţe instituţionale în cadrul companiei, în mediul în care operează, sau ambele variante", se arată în raportul Moody's.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite