Inasprirea conditiilor de creditare a populatiei, criticata de bancheri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

BNR este decisa sa limiteze ponderea detinuta de totalul ratelor lunare datorate de o persoana fizica la 40% din veniturile acesteia, ceea ce ingradeste posibilitatea unui client de a accesa mai multe

BNR este decisa sa limiteze ponderea detinuta de totalul ratelor lunare datorate de o persoana fizica la 40% din veniturile acesteia, ceea ce ingradeste posibilitatea unui client de a accesa mai multe imprumuturi. Normele cu pricina nu au fost inca aprobate. Trecerea la noi masuri de reducere a creditului de consum, la sugestia FMI, constituie "o abordare gresita si o necunoastere profunda a realitatilor economice romanesti", declara, ieri, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in deschiderea lucrarilor conferintei de retail banking "Banca viitorului intr-o Europa largita. Strategii pentru inovatie si crestere", organizata in cadrul Conferintelor Piata Financiara. Masurile similare initiate anterior de BNR "nu au dus la reducerea deficitului de cont curent si a importurilor, asa cum s-a asteptat", considera Ghetea. Cererea persoanelor fizice pentru creditele de consum ramane in continuare foarte ridicata. In luna mai, spre exemplu, bancile au finantat consumul cu 348 milioane euro. Aplicarea de masuri de ingradire nu ar face altceva decat sa strice alti indicatori, cu efecte nefavorabile asupra productiei interne de bunuri de consum, precum autoturisme, masini de gatit sau frigidere. Problema consta in faptul ca productia interna acopera in foarte mica masura creditul de consum, importurile sustinute din banii imprumutati dezechilibrand balanta comerciala si deficitul de cont curent. Presedintele ARB e de parere ca trebuie gasite cai "de a stopa aceasta intentie de a considera creditul de consum drept un rau in economia romaneasca". Cu privire la aplicarea de noi masuri restrictive vizavi de creditul de consum, Eugen Radulescu are o opinie ceva mai nuantata: "masurile BNR sunt o moderare a unei cresteri extrem de rapide".
Sistemul bancar se va restructura
Retail banking-ul a cunoscut in Romania o crestere constanta in ultimii ani, iar din 2003 chiar una exploziva. Cresterile au fost de 250-300%, iar trendul acesta continua. "Este foarte mult loc in sistemul bancar romanesc pentru continuarea acestei cresteri daca ne raportam la noile state intrate in Uniunea Europeana", sublinia, ieri, Eugen Radulescu, presedintele CEC. In vreme ce creditul pentru populatie in zona euro ocupa 55% din PIB, in Romania acesta este de 11 ori mai redus (5% din PIB).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite