În sudul ţării sunt cei mai iscusiţi agricultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii din Muntenia au realizat în 2010 cea mai valoroasă producţie agricolă.

Valoarea totală a producţiei agricole din regiunea Sud-Muntenia a fost, anul trecut, de 11,5 miliarde de lei şi este cea mai mare din cele opt regiuni de dezvoltare a ţării, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În clasament urmează Moldova, cu 10,8 miliarde de lei, şi regiunea Sud-Est, cu 10,2 miliarde de lei, iar zona Bucureşti-Ilfov este cea în care s-a consemnat cea mai mică producţie agricolă, în valoare de 713 milioane de lei.

Producţia vegetală creşte, zootehnia scade

Valoarea totală a producţiei ramurii agricole a fost, în 2010, de 64,45 miliarde de lei, respectiv 12,5% din PIB. În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificativă, în anul 2010 contribuind cu doar 0,9% la totalul producţiei ramurii agricole. Producţia agricolă a crescut anul trecut faţă de 2009 doar în partea de vest a României (Banat) şi în cea de sud-est, în timp ce în restul regiunilor activitatea s-a redus, în special din cauza scăderii la producţia animală, potrivit INS.

La nivelul întregii ţări, producţia ramurii agricole a urcat cu 1% anul trecut, pe fondul majorării cu 6,6% a valorii adăugate din culturile vegetale. Producţia animală a scăzut cu aproape 7%. Regiunea de Vest, care include judeţele Arad, Caraş- Severin, Hunedoara şi Timiş, a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei agricole anul trecut, datorită unui avans puternic al sectorului vegetal.

Producţia agricolă în regiunea Banatului a fost cu 26,8% mai mare decât cea înregistrată în anul precedent şi a fost rezultatul creşterii cu 34,8% a ramurii vegetale şi cu 15% a celei vegetale. De altfel, în vest a fost înregistrată singura creştere a producţiei agricole. Cele mai severe scăderi ale producţiei agricole, de 6,6%, au fost raportate în regiunea de Nord-Vest şi în zona de Sud-Vest (Oltenia).

Terenurile agricole se vor scumpi

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, prezent ieri la emisiunea „După 20 de ani", difuzată de Pro TV, a afirmat, între altele, că „există o presiune funciară care determină creşterea preţurilor la terenurile agricole" în viitorul apropiat. „Sigur că vor creşte preţurile la terenurile agricole, investiţia în alimentaţie este una strategică şi există suficientă presiune funciară. Desigur, au fost şi speculaţii imobiliare cu astfel de terenuri, dar tendinţa este de creştere", a spus Cioloş. În altă ordine de idei, comisarul a declarat vineri, la conferinţa „Mediafax Talks about Agriculture", că potrivit propunerilor CE privind Politica Agricolă Comună în perioada 2014-2020, tinerii fermieri beneficiază de o plată directă la hectar cu 25% mai ridicată, în primii cinci ani după instalare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite