În şapte judeţe nu mai investeşte nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argeş, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Gorj, Giurgiu şi Mehedinţi n-au atras nicio investiţie străină sau românească în 2011. Alocările străine au ajuns la un minim istoric.

Prima jumătate a acestui an a fost perioada în care România a atras mai puţin de un miliard de euro investiţii străine directe - un minim-record care n-a mai fost consemnat în aceleaşi intervale din ultimii şapte ani. În primul semestru din acest an, potrivit datelor comunicate ieri de Banca Naţională, investiţiile străine au însumat doar 0,6 miliarde de euro, după ce în aceleaşi perioade din 2007-2009 depăşeau 2,5 miliarde de euro, iar în 2010-2011 treceau de un miliard de euro.

Nici nu e de mirare, având în vedere că nouă judeţe apar pe harta investiţională cu zero alocări străine şi 15 judeţe cu zero alocări de capital românesc în 2011. Mai mult, în şapte judeţe nu s-a investit niciun ban, nici de către străini, nici de către români, reiese dintr-un raport privind tabloul investiţional al României, întocmit de Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS).

Judeţele în care n-a mai investit nimeni în 2011 şi, prin urmare, nu s-a mai creat niciun loc de muncă nou sunt Argeş, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Gorj, Giurgiu şi Mehedinţi.

Cum s-a ajuns aici

„Scandalul politic a deteriorat imaginea României pe plan extern. Cu toate acestea, statul român nu a luat încă nicio măsură palpabilă pentru a corecta prejudiciul făcut şi pentru a susţine investiţiile în România", ne-a declarat Marian Duşan, preşedintele asociaţiei Romanian Business Accelerator. El a arătat că „mulţi investitori au ales să-şi mute banii pentru a se proteja, iar alţii au preferat să ocolească ţara noastră cu totul".

Duşan propune câteva soluţii pentru atragerea investitorilor. „Scutirile de impozit, concesionarea pământului agricol, cesionarea dreptului de folosinţă pentru noi autostrăzi ar putea rezolva în mare parte problema investiţiilor în ţara noastră. România are un potenţial enorm de atragere a investiţiilor, pe care îl estimăm la patru miliarde de euro anual, însă resursele trebuie bine gestionate şi mai ales promovate către investitori". Duşan consideră, însă, că România nu va trece de 1,5 miliarde de euro investiţii străine în acest an, din cauza tensiunilor politice care îi descurajează pe investitori.

Şi consultantul Aurelian Dochia este de părere că o revenire pe creştere a investiţiilor străine va fi greu de obţinut, în condiţiile în care nici climatul intern, dar nici cel extern nu ne sunt favorabile.

Ce aşteaptă, de fapt, investitorii străini? „În primul rând, o relansare a consumului, pentru care e nevoie de revenirea încrederii consumatorilor în economia românească şi în posibilităţile de creştere a veniturilor", ne-a răspuns Aurelian Dochia. El crede că sunt, însă, prea puţine şanse să consemnăm o creştere în 2012.

Blănculescu: „E vremea capitalului românesc!"

Fostul ministru Ionel Blănculescu, consultant de investiţii, ne recomandă să nu dramatizăm datele BNR, care arată cât de mult au scăzut alocările străine, pentru că acest indicator arată, de fapt, doar transferurile de fonduri de la companiile-mamă de peste graniţă la sucursalele din România.

„Aceste cifre au scăzut şi vor mai scădea, pentru că azi avem de-a face cu investitori străini mai prudenţi, care au resurse mai limitate. Acum e momentul să-i încurajăm prin toate mijloacele pe investitorii români, care aduc mai multă valoare adăugată", a spus Blănculescu.

Info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite