Ianuarie 2012: salariile au scăzut, preţurile au crescut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna ianuarie 2012, câştigul salarial mediu brut a fost de 2022 lei, în scădere cu 187 lei faţă de luna decembrie. Câştigul salarial mediu net a fost de 1467 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 137 lei (-8,5%). Asta în timp ce media scumpirilor – inflaţia – a fost de +0,36% în ianuarie 2012 faţă de decembrie 2011.

Potrivit datelor anunţate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS), valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.577 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (852 de lei).
Câştigului salarial real (mediu net minus inflaţie) pentru luna ianuarie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 91,2%. Altfel spus, puterea de cumpărare a românilor a avut o scădere de peste 8% în prima lună dion acest an.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,3%, cu 11,5 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2011.
Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,0%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 100,3%.

Potrivit INS, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net din ianuarie s-au înregistrat după cum urmează:
- cu 24,3% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
- între 20,0% şi 23,0% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, telecomunicaţii, activităţi de editare;
- între 17,0% şi 19,0% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea altor mijloace de transport, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
- între 15,0% şi 17,0% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

În activitatea de administraţie publică s-a înregistrat o uşoară creştere a câştigului salarial mediu net faţă de luna decembrie (0,2%) ca urmare a acordării de sume restante pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă din anul precedent, se precizează într-un comunicat al INS.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite