În doi ani am pierdut patru milioane de turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2010, gradul de ocupare în unităţile de cazare româneşti a fost mai mic cu 10% decât în 2008, iar numărul turiştilor care au înnoptat s-a redus de la 20 la 16 milioane de persoane. Hotelurile şi pensiunile din România au fost ocupate doar la un sfert din capacitate, după ce în 2008 erau utilizate în proporţie de 35%, arată statisticile oficiale.

2010 este al doilea an consecutiv în care turismul românesc a ieşit pe minus din toate punctele de vedere faţă de perioadele anterioare. În primul rând, ocuparea unităţilor este tot mai redusă, coborând de la 35% în 2008 la 28,4% în 2009 şi la 25,3% în 2010. De asemenea, numărul înnoptărilor a scăzut de la 20,7 milioane în 2008 la 17,3 milioane în 2009 şi apoi la 15,9 milioane în 2010, reiese din datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Şi numărul sosirilor înregistrate în unităţile de cazare a scăzut, de la şapte milioane la şase milioane în perioada 2008-2010.

Sejururi tot mai scurte

Prima explicaţie pentru scăderile drastice din turismul ultimilor doi ani ar fi, în opinia specialiştilor, reducerea numărului de zile petrecute de români în vacanţe. „Statisticile oficiale consemnează doar mediile anuale sau lunare, dar realitatea diferă de la sezon la sezon. În weekend, gradul de ocupare este mult mai ridicat decât în zilele lucrătoare, atât vara, la mare, cât şi iarna, la munte. Iar faptul că media, per ansamblu, a scăzut înseamnă, în primul rând, că turiştii stau mai puţine zile per sejur decât stăteau în anii anteriori. Bineînţeles, asta se întâmplă din cauza slăbirii puterii de cumpărare a populaţiei şi pentru că România a fost lovită de criză ceva mai târziu decât alte state", ne-a declarat Traian Bădulescu, consultant de turism. El a arătat că sejurul mai scurt presupune, de fapt, o cheltuială pe zi mai mare decât în cazul unuia mai lung. „Dacă vii printr-o agenţie, pentru o săptămână, plăteşti semnificativ mai puţin decât dacă vii direct la recepţie, pentru două-trei zile", a precizat specialistul.

O altă cauză pentru care turismul arată tot mai rău, cel puţin în statistici, este aceea că străinii vin în număr foarte mic în România faţă de potenţialul staţiunilor noastre. „Bulgarii şi turcii stau mult mai bine ca noi la gradul de ocupare, pentru că ei se bazează foarte mult pe grupurile de turişti venite din Occident. Fără acestea, şi la ei unităţile ar fi aproape goale, pentru că nu te poţi baza numai pe oferta internă", a mai arătat Traian Bădulescu. Tot din datele INS mai reiese că, în 2010 faţă de 2009, numărul total al sosirilor a scăzut cu 0,7%, iar al înnoptărilor - cu 7,1%, ceea ce ar putea fi interpretat ca o ameliorare a reculului înregistrat în ultima perioadă.

Colacul de salvare: programele speciale

Pentru ca gradul de ocupare a unităţilor de cazare să se îmbunătăţească, specialiştii recomandă o promovare mai agresivă în rândurile străinilor şi continuarea programelor speciale destinate turiştilor români. O altă soluţie ar fi fructificarea mai intensă a perioadelor de extrasezon, mai ales prin programe adresate turiştilor străini.

Vaporul şi avionul, preferatele turiştilor

Din punctul de vedere al mijlocului de transport cu care românii şi-au atins destinaţiile de vacanţă, cea mai mare creştere au avut-o cele aeriene (+12,5%), iar ca grad de ocupare, cel mai mult au fost utilizate capacităţile de pe vapoare (79,6%).

"Turiştii stau mai puţine zile per sejur decât stăteau în anii anteriori din cauza slăbirii puterii de cumpărare."
Traian Bădulescu consultant de turism

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite