În construcţii, criza se vede şi la târg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expozanţii de la Construct Expo se plâng că românii nu mai au bani pentru investiţii, chiar dacă reducerile şi facilităţile s-au înmulţit. Barometrul sectorului de construcţii arată că piaţa caselor şi a materialelor este încă îngheţată: Construct Expo a ajuns la jumătate din capacitatea ocupată în anii trecuţi.

Primăvara anului 2008: întreaga suprafaţă de 50.000 mp disponibilă la complexul Romexpo este închiriată şi ocupată de cei 750 de expozanţi, parcările gem de maşini venite din toate judeţele, dar şi din ţările vecine, iar vizitatorii stau la cozi pentru a intra la cea de-a 15-a ediţie a celebrului târg Construct Expo.

Primăvara anului 2011: doar o jumătate din suprafaţa Romexpo este ocupată, numărul expozanţilor a scăzut la 250, parcările sunt pustii şi (foarte) puţinii vizitatori găsesc în Construct Expo ofertele pe care le primeau altă dată. „Am senzaţia că târgul încă nu s-a deschis şi că expozanţii nu şi-au amenajat încă standurile", ne-a spus ieri un vizitator care a participat la toate ediţiile Construct Expo de până acum.

Lipsă de bani şi de comenzi

Cel puţin la nivelul ofertelor afişate, preţul de construcţie al unei case oscilează între 200 şi 250 de euro pe metrul pătrat (la roşu, adică fără finisaje), respectiv 350-400 de euro la cheie, ceea ce înseamnă o reducere cu 15% până la 30% faţă de media anilor trecuţi. Chiar şi aşa, cererea este aproape zero, vizitatorii se uită, întreabă şi probabil visează cu ochii deschişi, dar ezită să iniţieze vreun contract ferm.

„Sigur că e nevoie de case, dar românii nu mai bagă mâna în buzunar după bani, iar băncile sunt extrem de prudente, aşa că nu ne mai rămâne decât să aşteptăm zile mai bune", ne-a spus un expozant care construieşte case din profile uşoare. El a remarcat că la târgurile de construcţii din ţările vecine cererea s-a mai dezgheţat, astfel că „în viitorul apropiat ne vom axa pe participarea afară şi mai puţin pe prezenţa în ţară". Prezent la standul Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii, preşedintele organizaţiei, Claudiu Georgescu, ne-a declarat că oferta din acest an vine, la Construct Expo, „mai mult din partea firmelor mici, care înoată în criză".

România este „puternic dezindustrializată", şi asta se vede chiar aici, la târg, unde „predomină expozanţii care importă produse din străinătate, iar pe români îi cam numeri pe degete", ne-a mai spus liderul patronal. Doar producătorii de materiale, echipamente şi utilaje mici, necesare în gospodării, afişează un oarecare optimism, spunând că a început să crească cererea pe această piaţă. Ediţia din acest an a Construct Expo se desfăşoară în perioada 13-17 aprilie, iar biletul de intrare costă cinci lei.

Astăzi se deschide tIMOn

Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn) se va desfăşura în Piaţa Constituţiei din Bucureşti în perioada 14-17 aprilie, reunind 20 de expozanţi. Ca în fiecare dintre ediţiile anterioare, companiile imobiliare vor aduce oferte speciale pentru cei care vor să-şi cumpere o casă. Vor fi afişate, potrivit organizatorilor, preţuri începând de la 670 de euro pe metrul pătrat. Organizatorii vor prezenta un profil al cumpărătorului de case, iar Asociaţia Brokerilor Imobiliari va organiza un târg de joburi cu acest profil. Intrarea este liberă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite