În 2012, scumpirile vor veni din industrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costurile de producţie ale firmelor au crescut cu peste 8% în octombrie 2011 faţă de aceeaşi lună din 2010. Scumpirile se vor transfera la populaţie în cel mult şase luni.

Tarifele de pe facturile la întreţinere (în special apă, canal, salubritate), dar şi preţurile unor mărfuri industriale de larg consum (detergenţi, îmbrăcăminte, cosmetice sau diverse articole de uz casnic) vor creşte, la anul, mai mult decât în cazul celorlalte articole din coşul de consum.

Motivul: pentru producţia acestora, costurile au crescut în medie cu 8,4% în octombrie 2011 faţă de aceeaşi lună din 2010, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Iar producătorii nu mai dispun de marje de profit, ca în alţi ani, pentru a absorbi creşterea costurilor, adică pentru a nu transfera scumpirile către consumatori.

Preţuri cu 3-5% mai mari

În analizele lor, economiştii spun că, în funcţie de natura şi de complexitatea produsului, transferul de cost de la producţie la rafturile magazinelor are loc în intervale diferite de timp, dar în niciun caz acest proces nu depăşeşte şase luni.

Spre exemplu, dacă acum se produc detergenţi la costuri cu 8,5% mai mari decât în aceeaşi lună din anul trecut, efectele se vor vedea la raft în cinci-şase luni, cu majorări de preţ între 3% şi 5%, pentru că marjele de profit permit o anumită absorbţie a efectelor. În schimb, în managementul deşeurilor menajere (salubritate) sau în captarea şi distribuţia apei, creşterea costurilor se transferă în cel mult două luni.

Atenţie la tarifele din salubritate şi energie!

Pe sectoare de activitate, în octombrie 2011 s-au remarcat creşteri accelerate de preţuri la distribuţia apei şi salubritate (+11%), în industria prelucrătoare (+9,1%), în industria extractivă (+6,6%), ca şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,3%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+12,1%) şi industria bunurilor intermediare (+9,1%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,5%),  industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,4%) şi industria bunurilor de capital (+3,0%).De remarcat că în industria alimentară nu s-au consemnat avansuri semnificative ale costurilor de producţie. 

INFO
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite