Amenzi mai mari pentru petrolişti anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta întreprinsă de Consiliul Concurenţei le va aduce companiilor petroliere sancţiuni usturătoare anul viitor, întrucât afacerile lor din 2011 sunt mai mari decât în 2010.

Ancheta Consiliului Concurenţei privind înţelegerea dintre petrolişti pentru a înlocui un sortiment ieftin de benzină cu unul mai scump recomandă sancţiuni pentru companii.

Plenul Consiliului poate da amenzi de până la 10% din cifra de afaceri pe anul precedent. Anul acesta a fost unul extrem de bun pentru companiile petroliere, întrucât preţul barilului de petrol a urcat vertiginos.

Însă, cu tot succesul pe care îl aşteaptă la închiderea exerciţiului financiar, petroliştii râd cu un ochi, dar cu altul plâng: şi amenda de la Concurenţă va fi proporţional mai mare, întrucât va fi aplicată la rezultatul din 2011.

Aceasta deoarece plenul Consiliului se va reuni abia în ianuarie pentru a decide cuantumul amenzilor.

Companiile se disculpă

În 2010, cele şase companii petroliere anchetate - OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing SRL (OMV România), Rompetrol Downstream, Lukoil România, MOL România şi Eni România (Agip) - au avut afaceri cumulate de 6,77 de miliarde de euro.

Ieri au avut loc audierile petroliştilor. „Au spus că retragerea de pe piaţă a sortimentului de benzină a fost decisă individual de fiecare companie în parte şi astfel nu au încălcat legea", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului.

Aceasta deşi, în 2008, chiar petroliştii arătau că este o decizie a Asociaţiei Române a Petrolului. Potrivit unei ştiri publicate de agenţia NewsIn, „MOL România a retras de la comercializare benzina cu plumb Eco Premium, începând cu 1 aprilie 2008, conform decizei luate în cadrul Asociaţiei Române a Petrolului".

Petrom, capul răutăţilor

„Adevărul" a relatat la mijlocul lunii noiembrie că raportul Consiliului Concurenţei arată faptul că Petrom a avut rolul de iniţiator al înţelegerii. Prin urmare, compania este încadrată la „circumstanţe agravante" şi riscă pedeapsa maximă, adică10% din cifra de afaceri.

Anul trecut, OMV Petrom SA a avut afaceri de 3,32 miliarde de euro. Însă anul acesta indicatorul va fi mult mai mare, având în vedere că, în primele nouă luni, vânzările grupului Petrom s-au apropiat deja de 4 miliarde de euro.

Tot potrivit raportului, Rompetrol va beneficia de circumstanţe atenuante, pentru că a retras mai târziu de pe piaţă benzina Eco Premium. Despre restul companiilor se arată că au încălcat Legea concurenţei, fără precizări suplimentare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite