Împrumuturi pentru efectuarea de plăţi imediate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru acoperirea unor cheltuieli ce nu suferă amânare, întreprinzătorii pot accesa credite special constituite în acest scop de către băncile comerciale.Sunt acceptate ca solicitanţi

Pentru acoperirea unor cheltuieli ce nu suferă amânare, întreprinzătorii pot accesa credite special constituite în acest scop de către băncile comerciale.
Sunt acceptate ca solicitanţi eligibili toate persoanele juridice din categoria întreprinderilor mici şi mijlocii. Împrumuturile se acordă pentru finanţarea de ansamblu a activităţii curente de aprovizionare, producţie, desfacere, prestări servicii sau pentru creditarea unor subactivităţi, proiecte, contracte, care prin natura lor se evidenţiază distinct.
Din microcreditul pentru activitatea curentă se pot efectua plăţi pentru activităţi care privesc sau au legatură cu activitatea curentă (inclusiv rambursări de credite, plăţi de dobânzi şi comisioane, plăţi către buget, constituire de depozite colaterale în aceeaşi valută în care a fost aprobată linia de credit), cu exceptia plăţilor pentru investiţii.
Plafonul maxim de creditare este de 50.000 de euro (echivalent în lei). În cazul clienţilor IMM start-up (cu o vechime mai mică de 6 luni), plafonul maxim nu va depăşi 20.000 de euro. De asemenea, plafonul maxim nu poate depăşi dublul cifrei de afaceri medie lunară, rezultată din ultimul bilanţ sau din ultima situaţie financiar-contabilă semestrială. Termenul pentru care se acordă creditarea poate fi de 3, 6 sau 12 luni.
Microcreditul se poate prelungi sau majora, la cererea clienţilor, pe noi perioade de creditare, pe bază de acte adiţionale, dacă sunt îndeplinite condiţiile avute în vedere la acordare sau la precedenta revizuire.
Între garanţiile acceptate de finanţatori sunt amintite garanţiile reale imobiliare - privilegiul şi ipoteca - şi garanţiile reale mobiliare: depozit bancar (cash colateral), certificate de depozit, certificate de depozit cu discount, titluri la ordin şi titluri nominative, acţiuni, cesiune de creanţă, echipamente, instalaţii, un plan de afaceri, fond de comerţ etc. Se mai pot prezenta, de asemenea, şi garanţii personale.

Exemplu de utilizare

n O companie din categoria IMM are de plătit câteva datorii către bugetul statului şi, în aceeaşi zi, către anumiţi furnizori, însă lichidităţile disponibile nu sunt suficiente;
n În regim de urgenţă, banca poate acorda, sub formă de împrumut pentru acoperirea cheltuielilor curente, banii necesari onorării acelor datorii.
Avantajul acestui produs de creditare constă în fluidizarea plăţilor şi posibilitatea rambursării la timp a unor datorii urgente. De asemenea, băncile asigură, de regulă, şi consultanţă specializată pentru alegerea soluţiei de creditare, adaptată necesităţilor clientului Se asigură, astfel, şi continuitatea în desfăşurarea activităţilor curente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite