Împrumuturi pentru dezvoltare de producţie şi servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorii de întreprinderi mici şi mijlocii care vizează să dezvolte proiecte de investiţii în vederea creşterii producţiei pot accesa credite special constituite în acest scop de

Administratorii de întreprinderi mici şi mijlocii care vizează să dezvolte proiecte de investiţii în vederea creşterii producţiei pot accesa credite special constituite în acest scop de către băncile comerciale.
Pot beneficia de asemenea împrumuturi firmele care nu au mai mult de 100 de angajaţi, realizează o cifră de afaceri anuală de maximum 7 milioane de euro sau deţin active în valoare de cel mult 5 milioane de euro.
Sunt eligibili beneficiarii care demarează proiecte de investiţii, dezvoltă proiecte noi de modernizare sau pregătesc extinderea afacerii. În acelaşi timp, se pot acoperi cheltuieli curente necesare în activităţile de producţie sau servicii. Sunt excluse, în schimb, de la finanţare destinaţii precum producţia de alcool, tutun, armament şi muniţie, plasamentele financiare, speculaţiile imobiliare sau valutare. Volumul maxim al împrumutului se calculează în funcţie de produsul de creditare solicitat de client: microcredite, de cel mult 30.000 de euro (care se acordă firmelor cu până la 10 angajaţi), respectiv credite mici, de 125.000 de euro (pentru firmele care au până la 100 de angajaţi). Se pot acorda cel mult două credite pentru unul şi acelaşi client. Termenul de creditare poate fi de 12 luni pentru acoperirea cheltuielilor curente sau de 48 de luni, în cazul investiţiilor.
Ca garanţii se pot prezenta: ipoteci convenţionale; gajuri cu sau fără deposedare asupra unor bunuri mobile sau titluri de valoare; cash colateral; cesiune de creanţă; fideiusiune (contract de angajament pentru executarea obligaţiei de plată); scrisoare de garanţie emisă de un fond de garantare agreat.
Pentru rambursarea creditului, scadenţele se pot stabili de comun acord cu clientul, în funcţie de specificul activităţii acestuia. Independent, însă de periodicitatea scadenţelor, dobânda se va plăti lunar.

Exemplu de utilizare
Ă O companie cu 45 angajaţi, profilată exclusiv pe producţia de cămăşi clasice, urmează să îşi extindă capacităţile şi pentru alte modele, căutate pe piaţă;
Ă Încadrându-se în categoria "maximum 100 de angajaţi", poate accesa un credit pentru investiţii pe o perioadă de 48 de luni, în valoare totală de 100.000 de euro;Ă Ca garanţie va prezenta o ipotecă fără deposedare asupra activelor existente, întărită cu o scrisoare de garanţie de la un fond de garantare.
Avantajul acestui tip de împrumut constă în alinierea mai rapidă la cerinţele pieţei, prin producţia (pe credit) unor bunuri a căror căutare e din ce în ce mai mare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite