Impozitul forfetar va înghiţi până la 28% din venitul firmelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele firme ar putea ajunge să lase statului până la 28% din venitul înregistrat, dacă va fi respectată formula de calcul propusă de Ministerul Finanţelor la introducerea impozitului forfetar, susţin reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri.

" Am făcut un studiu de caz după formula de calcul propusă de Ministerul de Finanţe în proiectul de modificare a Codului Fiscal  . Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenţă enormă faţă de impozitul pe profit de 16%, care se calculează la profitul net, nu la venitul brut", a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii.

Potrivit acestuia, un  impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesivă. Rezultatul: desfiinţarea unui număr foarte mare de societăţi comerciale din codurile CAEN prevăzute în domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat.

"Solicităm ca în cazul instituirii impozitului forfetar să fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit să nu depăşească în niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel încât să fie menţinută cota unică", a spus Nicolescu.

Acesta a precizat că introducerea unu astfel de impozit nu este oportună nici în 2011, în condiţiile în care România va ieşi cu greu din criza economică, iar Ministerul de Finanţe nu a realizat niciun studiu de impact privind aplicarea măsurii. Reprezentanţii întreprinzătorilor mici şi mijlocii consideră că proiectul propus de Finanţe este incomplet, pentru că prezintă formule de calcul doar pentru două domenii din lista de 28 de activităţi pentru care ar urma să fie aplicat forfetarul.

"Impozitul minim este o măsură deosebit de proastă, o măciucă care a lovit pe toată lumea. Impozitul forfetar este mai bun pentru că va cuprinde anumite criterii diferenţiate de aplicare. În Uniunea Europeană nu există nicio ţară cu impozit minim, sunt câteva unde se aplică forfetarul", este de părere Nicolescu, care cere oficialilor de la Ministerul de Finanţe să explice alegerea celor 28 de domenii pentru care ar putea fi aplicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite