Impozitul agricol se reţine la sursă din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

realizate de către proprietar sau arendaş din valorificarea în stare naturală a produselor obţinute de pe terenurile agricole şi silvice, proprietate privată sau luate în arendă vor fi

realizate de către proprietar sau arendaş din valorificarea în stare naturală a produselor obţinute de pe terenurile agricole şi silvice, proprietate privată sau luate în arendă vor fi considerate, în 2007, drept venituri neimpozabile, se precizează în normele metodologice de aplicare ale Codului Fiscal- acte normative ce urmează să intre în vigoare de la 1 anuarie 2007.
Impozit de 2%, din 1 ianuarie 2008
"Începând cu data de 1 ianuarie 2008 sunt impozabile veniturile băneşti realizate din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare", se precizează în normele de aplicare ale Codului Fiscal. Astfel, dacă agricultorii şi silvicultorii mai sunt păsuiţi un an de zile, din 1 ianuarie 2008 veniturile realizate de aceştia vor impozitate, cu 2%, prin reţinere la sursă." În cazul contribuabililor care realizează venituri băneşti din agricultură, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare, impozitul se calculează prin reţinere la sursă, prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, începând cu data de 1 ianuarie 2008, impozitul fiind final", se explică în normele de aplicare ale Codului Fiscal. Potrivit acestora, termenul de virare a impozitului reţinut va fi până la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare celei în care a fost reţinut. Impozitarea veniturilor obţinute din agricultură a stârnit reacţii pro şi contra. Dacă autorităţile au susţinut că bugetul statului este văduvit de sume semnificative ca urmare a neimpozitării acestui domeniu de activitate, asociaţiile patronale de profil spun că introducerea acestui impozit va duce la o involuţie a acestui sector. şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, aprecia anul trecut, la Vaslui, că "jumătate din agricultură este la limita subzistenţei", din cauza exploatării pe parcele foarte mici a suprafeţelor agricole de teren.
Totodată, prin normele de aplicare ale Codului Fiscal, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte regimul veniturilor obţinute în cadrul fermelor familiale, precum şI al celor realizate de avocaţii stagiari, sau alte categorii de contribuabili. Astfel, din 1 ianuarie 2007, veniturile obţinute din activităţI desfăşurate în cadrul fermei familiale sunt considerate venituri comerciale. Totodată, veniturile obţinute de avocaţii stagiari în baza contractelor de colaborare precum şi avocaţii salarizaţi în interiorul profesiei sunt considerate venituri din activităţi independente. "Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere la sfârşitul anului fiscal, începând cu anul fiscal următor califică aceste venituri în categoria venituri din activităţi independente şi le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru această categorie", se explică în normele de aplicare ale Codului Fiscal. Pentru punerea în practică a acestei reglementări, va fi emis un ordin de către preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Cadourile oferite angajaţilor de sărbători, deductibile
MFP a stabilit, în acelaşi timp, prin normele de aplicare ale Codului Fiscal şi procedura în care angajatorul îşi poate deduce anumite cheltuieli, prin aplicarea unei cote de 2% asupra fondului de slarii realizat anual. Astfel, ajutoarele de înmormântare sau pentru naştere, cele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, sau cele acordate pentru bolile grave sau incurabile sunt deductibile, în limita precizată. Totodată, cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie sau a Crăciunului, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt deductibile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane nu depăşeşte 150 lei.Potrivit nomelor de aplicare ale Codului Fiscal se mai admit, totodată, la deducere, contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât suma acestora să nu depăşească echivalentul în lei a 200 euro, pentru fiecare participant, la nivelul întregului an.În acelaşi timp, contribuabilii pot decide, ca şi în anii anteriori, asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul pe venit, pentru sustinerea entităţilor nonprofit, a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private. În categoria entităţilor nonprofit se încadrează, spre exemplu, asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari şi casele de ajutor reciproc ale salariaţilor. Potrivit normelor de aplicare ale Codului Fiscal, veniturile din dobânzile la depozitele la vedere /conturile curente realizate începand cu data de 1 ianuarie 2007 sunt neimpozabile, în timp ce veniturile din dividende (n.r.- inclusiv sumele primite care urmare a deţinerii de tilturi de participare la fondurile închise de investiţii), distribuite începând cu anul fiscal 2006 vor fi impozitate cu 16%.Normele de aplicare ale Codului Fiscal vor fi finalizate, în întregime, la sfârşitul aacestei săptămâni, când vor fi demarate şI consultările pe marginea acestora, cu reprezentanţii mediului de afaceri. Reprezentanţi ai consultanţilor fiscali, ai bancherilor, notarilor, investitorilor străini şI ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare(CNVM) au stabilit săptămână trecută cu oficiali din MFP calendarul consultărilor privind normele de aplicare ale Codului Fiscal- acte normative ce vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2007.

Tranzacţie-record de 9,3 milioane euro cu acţiuni Petrom
La jumătatea şedinţei bursiere de ieri a fost efectuată o tranzacţie specială (deal) cu 55 de milioane acţiuni Petrom (SNP) pentru 33 de milioane de lei (9,3 milioane euro), operaţiunea asigurând două treimi din lichiditatea pieţei. De fapt, acţiunile SNP au făcut în această lună obiectul a cinci transferuri speciale, în cadrul cărora au fost tranzacţionate 131,82 milioane de titluri, reprezentând circa 0,23% din capitalul social. Surse din piaţă afirmă că vânzările au fost iniţiate de fondul de investiţii QVT, iar cumpărătorul este un fond străin. Deţinerile agregate ale fondurilor mutuale autohtone reprezentau, la finele lunii iunie, în jur de 0,05% din capitalul social al emitentului, fapt care vine să susţină ipoteza că tranzacţiile respective au fost realizate de investitori foarte puternici. Prima tranzacţie specială din această lună a fost efectuată pe 11 octombrie, la preţul de 0,595 lei/acţiune. Următoarele patru operaţiuni au fost realizate în şedinţele bursiere din 24, 25, 30 şi respectiv 31 octombrie, toate fiind perfectate la preţul de 0,6 lei/titlu. Investitorii au manifestat în ultima perioadă un interes deosebit pentru acţiunile Petrom, datorat în special aşteptărilor pozitive privind evoluţia rezultatelor financiare. Compania a raportat în acest an rezultate foarte bune, cu care însă preţul de tranzacţionare nu a ţinut pasul din cauza corecţiilor generalizate de la bursă. In acest context, brokerii sunt de părere că anunţarea unor rezultate financiare bune pentru trimestrul III va impulsiona cotaţiile SNP. (Raluca Ungureanu)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite