Impozitul la Bursă se aplică la câştigurile brute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile urmează să fie deduse în declaraţiile de venit din luna mai Jucătorii de pe piaţa de capital trebuie să plătească, până pe 25 ianuarie, impozitul de 16% aferent

Pierderile urmează să fie deduse în declaraţiile de venit din luna mai

Jucătorii de pe piaţa de capital trebuie să plătească, până pe 25 ianuarie, impozitul de 16% aferent câştigurilor brute (n.red.: fără să fie scăzute pierderile) obţinute din vânzarea acţiunilor la mai puţin de un an de la data cumpărării acestora. Pierderile vor putea fi totuşi deduse, dar abia în luna mai, când se vor depune declaraţiile de venit.

Neînţelegerile iscate în piaţa de capital privind data până la care trebuie plătit impozitul aferent câştigurilor obţinute din tranzacţii pe piaţa bursieră, precum şi modul de calcul al acestei taxe au fost clarificate ieri printr-o decizie a Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală. Astfel, investitorii vor plăti cota de 16% din câştigul brut realizat în urma vânzării acţiunilor deţinute mai puţin de un an în portofoliu. Mai exact, este vorba de sumele trecute la rubrica "câştig" în fişele de portofoliu eliberate de casele de brokeraj. "Contribuabilii vor avea posibilitatea să deducă pierderile din operaţiuni pe piaţa de capital în declaraţia de venit care urmează să fie depusă până pe 15 mai. Eventualele diferenţe rezultate din consolidarea portofoliului vor fi plătite de către stat spre sfârşitul anului", a declarat, pentru Adevărul, Robert Hofner, director general al Direcţiei Generale de Gestiune a Impozitelor şi Contribuţiilor din cadrul ANAF.

Majoritatea societăţilor de brokeraj au transmis deja fişele de portofoliu clienţilor şi i-au sfătuit să plătească impozitul până pe 25 ianuarie. Numai că la ghişeele administraţiilor financiare aceştia au avut surpriza să constate că trebuie să plătească 16% din câştigul brut. Unii dintre ei chiar au refuzat să plătească, crezând că este vorba de o confuzie, preferând să mai aştepte lămuriri, chiar cu riscul de a plăti penalităţi de întârziere.

Cota diferenţiată de impozitare a generat discuţii aprinse încă de la lansarea sa. Aceasta întrucât punerea în practică a sistemului este foarte greu de realizat. "În Germania, impozitarea diferenţiată a câştigurilor de pe piaţa de capital a fost introdusă prima dată în anul 1997, însă a fost contestată de un investitor nemulţumit că trei sferturi dintre jucătorii la Bursă nu au declarat veniturile şi nici nu au fost amendaţi", afirmă Corona Rădulescu, preşedinte la Piraeus Securities. La acea dată, Germania s-a confruntat cu discuţii aprinse legate de neconstituţionalitatea acestei modalităţi de impunere. Or, dacă şi germanii au avut probleme la implementarea acestui sistem, era puţin probabil ca la noi lucrurile să meargă ca pe roate. Iar în ceea ce priveşte investitorii străini, lucrurile sunt şi mai complicate. "Cum poate statul să urmărească, spre exemplu, un investitor înregistrat într-un paradis fiscal? Nu îşi declară câştigurile, îşi lichidează poziţia şi practic dispare?", se întreabă Corona Rădulescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite